Afbeelding
Foto: Unsplash

De geschiedenis van het WK voetbal

Door: Redactie Advertorial

(advertorial) - Op zondag 20 november is het zo ver. Dan gaat het Wereldkampioenschap Voetbal van start in Qatar. Maar wie is de huidige wereldkampioen voetbal eigenlijk? Wie waren de winnaars van het WK voetbal afgelopen jaren? Wij zetten de belangrijkste feiten over de geschiedenis van het WK voetbal voor je op een rij.

Nu het WK Voetbal 2022 dichterbij komt, neemt de spanning bij echt voetbalfans toe. De oefenwedstrijden worden nauwlettend gevolgd, het WK 2022 speelschema wordt in de agenda’s gezet en de selecties veelbesproken. Ook wordt er al volop ingezet op de WK voorspelling 2022

Winnaars WK voetbal afgelopen jaren
Het FIFA wereldkampioenschap voetbal wordt iedere vier jaar gehouden. De deelnemers zijn de nationale mannenteams die bij de FIFA zijn aangesloten. Naast het gastland, dit jaar Qatar, plaatsen zich nog 31 teams voor het WK. Dat doen zij via continentale voorronden. De huidige wereldkampioen Voetbal is Frankrijk  In een zinderende finale won de ploeg tijdens het WK van 2018 van Kroatië met 4-2. Verder staan op de WK winnaars lijst onder andere Duitsland (2014), Spanje (2010), Italië (2006) en Brazilië (2002).

De geschiedenis 
De geschiedenis van het WK voetbal begint in 1904. Toen werd de FIFA opgericht. De organisatie wilde graag een groot voetbaltoernooi organiseren buiten de Olympische Spelen om. Dat gebeurde in 1930. De animo vanuit Europa was destijds echter nihil. De winnaar van het eerste WK voetbal was gastland Uruguay. Uruguay won de finale van Argentinië. Vier jaar later kreeg het Wk echter wél al een Europese winnaar. Toen won Italië de titel in een finale tegen Tsjecho-Slowakije. Ook in 1938 was er een Europese winnaar met opnieuw Italië. Het volgende WK vond pas plaats in 1950. Vanwege de Tweede Wereldoorlog werd het toernooi twee keer afgelast.

Het WK heeft dus een geschiedenis van zo’n 100 jaar. Maar heeft Nederland ooit het WK gewonnen? Daarop is het antwoord helaas: Nee. De laatste keer dat Nederland dichtbij was, was in 2010. Toen verloor Nederland de finale met 0-1 van Spanje, en werd Nederland dus geen wereldkampioen voetbal. 

Ons buurland ging het beter af. Want op de vraag ‘Hoe vaak is Duitsland wereldkampioen geworden’, is het antwoord maar liefst vier keer. Namelijk in 1954, 1974, 1990 en 2014. Het land dat die score kan evenaren is Italië. En er is één land, met nóg meer succes op het WK voetbal. Brazilië is maar liefst vijf keer wereldkampioen geworden. De titel meeste WK titels voetbal ooit, is dus voor Brazilië.

Qatar
Wil jij alles weten over het WK voetbal in Qatar? Ga dan naar https://www.wk2022-qatar.nl/