Afbeelding
Foto: BredaVandaag

BredaPhoto viert tiende verjaardag: wekenlang genieten van honderden foto’s

Door: Bregje Kop Cultuur

BREDA - Voor de tiende keer strijkt BredaPhoto vanaf morgen weer neer in de stad. Het thema dit jaar is ‘Theatre of Dreams’. Dit thema staat voor hoop, verandering en een mogelijke toekomst. Tot en met 23 oktober kunnen bezoekers nog genieten van het werk van meer dan zestig fotografen. 

Morgen is het dan eindelijk zo ver: na twee jaar vindt BredaPhoto weer plaats in de stad. Wekenlang kunnen Bredanaar de foto’s van meer dan zestig fotografen bewonderen. Het thema dit jaar is ‘Theatre of Dreams’. Deze titel verwijst naar de thematiek: deze editie van BredaPhoto gaat over hoop en verandering en presenteert voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. Het festival toont geëngageerd werk, uiteenlopend van interdisciplinaire installaties en videokunst tot vintage prints uit bijzondere archieven en documentairefotografie, waarmee de curatoren hopen de bezoekers te inspireren en aan het denken te zetten. 

Volgens directeur van Fleur van Muiswinkel is BredaPhoto een erg belangrijk evenement voor de stad. “BredaPhoto zet de stad écht op de kaart in heel Nederland en in de Benelux. Daarnaast heeft het festival een verbindende factor; we hebben zo’n tweehonderd vrijwilligers die zich op allerlei verschillende manieren inzetten. Ook werken we met allerlei culturele partners samen”, aldus Van Muiswinkel. “We infiltreren voor zeven weken écht in de stad. BredaPhoto is voor iedereen, het is toegankelijk.”

Breda is al twintig jaar de thuisbasis van BredaPhoto. Deze editie zal er een groot deel van de tentoonstellingen te zien zijn in het industriële en creatieve gebied van de stad: de Belcrum. Traditioneel vormt ook het historische stadscentrum met locaties als de Grote Kerk, Chassé Park en de StadsGalerij een belangrijke festivalkern. Ook in het NS station, dat deze twee kernen aan weerszijden van het treinstation met elkaar verbindt, zijn verschillende tentoonstellingen te zien. Naast een scala aan lens-based werk kun je op BredaPhoto ook genieten van rondleidingen, interactieve workshops, een speurtocht voor kinderen, fietstours en artist talks.

Het bijzondere van deze editie is volgens Fleur van Muiswinkel dat sommige locaties nog nooit eerder open waren voor publiek. “Ik zou mensen bijvoorbeeld graag willen aanraden om eens een kijkje te nemen bij de expositie op het Centraal Station. Die is te vinden achter de grote grijze deur, die eigenlijk nog nooit open is geweest. Ook is de worstenbroodloods achter Podium Bloos zeker een aanrader. Maar bijvoorbeeld de Foodhall is ook bijzonder. Dat is toch een plek waar mensen ‘gewoon’ in en uit kunnen lopen, maar nu is daar ook kunst te zien.”

BredaPhoto start op 8 september, nadat op 7 september een pers preview heeft plaatsgevonden. BredaPhoto duurt tot en met 23 oktober.