Afbeelding
Foto: hipproductions

Amphia oefent op grote ramp met tientallen hulpdiensten en slachtoffers

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Op het Amphia-terrein in Breda zal op zaterdag 1 oktober een grootschalige rampenoefening plaatsvinden. Acteurs spelen zo realistisch mogelijk een grote groep slachtoffers na, en de politie Breda, Brandweer Midden- en West-Brabant, Ambulancedienst RAV, GHOR, Rode Kruis en 2-Rescue zijn allen betrokken. De oefening start om 08.00 uur en zal naar verwachting tot 13.00 uur duren.

De grootschalige rampenoefening biedt de mogelijkheid om in een zo realistisch mogelijke situatie te oefenen. Naast het toetsen van het Crisisbeheersplan, wordt er ook geoefend met dilemma’s die aan bod kunnen komen tijdens een echte situatie. Dilemma’s waarbij juist de samenwerking met externe partijen belangrijk is.

Zo realistisch mogelijk
Amphia heeft ‘grootschalig slachtofferaanbod’ als scenario zo realistisch mogelijk nagespeeld op de personeelsparkeerplaats. Bij de oefening zijn acteurs, externe hulpverleners zoals de politie en de ambulances en uiteraard medewerkers van Amphia betrokken. De Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost blijft gedurende de oefening beschikbaar en toegankelijk voor patiënten.

Samenwerking
De oefening wordt gehouden in het kader van voorbereiding op ernstige incidenten met veel slachtoffers en als test van de ZiROP planvorming in het ziekenhuis. Dit biedt niet alleen Amphia zelf, maar ook de externe partijen een leerzame gelegenheid om de omstandigheden van een grootschalige ramp te toetsen aan de planvorming.

Dit kun je merken
Vanuit het Chasséveld zullen tientallen hulpdiensten verzamelen en geleidelijk naar de personeelsparkeerplaats van Amphia komen, waar de ramp in scène wordt gezet.