Afbeelding
Foto: Hans Makkink

Martha Flora opent de deuren aan de Heuvelstraat

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Particulier verpleeghuis Martha Flora heeft vrijdag haar deuren geopend. Het verpleeghuis is gevestigd in een modern nieuw pand aan de Heuvelstraat in Breda. Ouderen die vanwege hun dementie niet meer thuis kunnen wonen vinden er een gespecialiseerde, beschermde leefomgeving. De eerste bewoner is inmiddels ingetrokken.

Martha Flora biedt persoonlijke dementiezorg. Martha Flora Breda is de vijftiende locatie in Nederland, het 14de huis werd in juni geopend in Oegstgeest. 

Martha Flora omvat in Breda 28 woonstudio’s, verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping. Ze worden door de bewoners naar eigen wens ingericht zodat het thuisgevoel zoveel mogelijk in stand blijft. Vanuit de studio’s hebben de bewoners per woonlaag direct toegang tot het hart van de woonvorm: de Meander. Een gastvrije, ongeëvenaard grote leefruimte met een woonkamer en woonkeuken, een bibliotheek en een atelier. Via de tuinkamer, de woonkeuken en het atelier op de begane grond heeft men toegang tot de tuin. Stuk voor stuk sfeervolle ruimtes waar ontspanning en gezelschap te vinden is en waarbij de familie en naasten altijd welkom zijn. De activiteiten worden steeds opnieuw zoveel mogelijk ingevuld op basis van de wensen, interesses en voorkeuren van de individuele bewoners. 

Martha Flora dankt haar naam aan de eigenzinnige moeder van grondlegger Marco Ouwehand. Als zij in 2004 wordt gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer is het haar grootste angst om dement in een verpleeghuis te eindigen. Ouwehand besluit om een ‘droomhuis met houvast’ te ontwikkelen. Marco Ouwehand, oprichter: “Bij Martha Flora gaat het om het persoonlijk welbevinden van onze bewoners. Om de meest persoonlijke dementiezorg te kunnen bieden moeten we weten wie onze bewoners zijn, wat hen beweegt en wat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat zij zich prettig voelen. Zodat zij hun leven zoveel mogelijk kunnen voortzetten zoals ze dat gewend waren, rekening houdend met hun dementie.”