Afbeelding
Foto: Paul Tolenaar

Indrukwekkend: Mars door Breda ter ere van 194e verjaardag KMA

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Op donderdag 24 november is de 194ste ‘Dies Natalis’ van de Koninklijke Militaire  Academie (KMA) gevierd. Deze verjaardag van de KMA startte met een sportochtend op het Kasteel van Breda. ’s Middags volgde de traditionele mars door de stad Breda.

De mars startte vanaf het Kasteel van Breda en voerde via de Prinsenkade en de Halstraat naar de Grote Markt. Op de Grote Markt werd een defilé afgenomen door de Commandant van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), generaal-majoor der mariniers Richard Oppelaar, en de stafadjudant NLDA, Ruud Verhagen.  

De mars werd geleid door kolonel René Baksteen, Commandant van de KMA, met daarachter het vaandel. De KMA ontving het vaandel op 22 oktober 1903. De burgerij van Breda bood het vaandel aan het Cadettencorps aan ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de KMA. Hierop is onder meer het stadswapen van Breda aangebracht. 

Naast cadetten van de landmacht, luchtmacht en marechaussee namen ook adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) deel aan de mars. Het KIM en de KMA zijn onderdeel van de NLDA, afhankelijk van hun studierichting volgen cadetten en adelborsten hun wetenschappelijke opleiding in Breda of Den Helder. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding