De onthulling.
De onthulling.

Veel negativiteit rondom jeugdzorg: ‘Maar er zijn ook veel kinderen geholpen’

Door: Charlotte Sijbers Algemeen

BREDA - Afgelopen vrijdag werd een herinneringsbord onthuld bij het voormalig Burgerweeshuis aan het Kloosterplein in Breda. Het herinneringsbord is een onderdeel van het project ‘jeugdzorgverhalen’. Met dat project wil Stichting Geschiedenis Jeugdzorg West-Brabant de positieve verhalen rondom jeugdzorg beter onder de aandacht brengen, in een tijd dat vooral de negatieve verhalen veel in de media zijn. 

Deze zomer werd bij de renovatie van het Erasmusplein het project ‘Historische locaties vertellen jeugdzorgverhalen’ gelanceerd, mede om op een positieve manier aandacht te vestigen op jeugdzorg. Inmiddels staan bij zeven locaties in de gemeente Breda herinneringsborden met foto’s, uitleg en een QR-code om via een soort mini-podcast ervaringsverhalen te beluisteren.

Stichting Geschiedenis Jeugdzorg West-Brabant is de initiatiefnemer van het project. Jeugdzorg komt vaak negatief in het nieuws, zo laat de Stichting weten. Onder andere vanwege lange wachtlijsten, personeelstekorten en zelfs schadelijke behandelingen. “Maar in de afgelopen 100 jaar zijn ook veel kinderen geholpen. De verhalen van toen laten zien dat het helpen van kinderen altijd draait om de persoonlijke inzet van medewerkers. Jeugdzorgwerker is een vak, waarvoor talent, toewijding en compassie nodig is. Dat was vroeger zo en nu nog steeds.” In Breda en omgeving stonden tal van opvanglocaties voor kinderen waarvan de thuissituatie niet optimaal was. Een van die locaties was het Burgerweeshuis aan het Kloosterplein.

Burgerweeshuis

Het weeshuis werd in 1606 opgericht in een voormalig klooster, maar het huidige gebouw dateert uit 1887. Er zijn onder meer oude regenten- en regentessekamers met bijzondere interieurs te vinden. De weeshuisbestuurders vergaderden in die kamers.  

(Tekst gaat verder onder foto.)


Het Burgerweeshuis. - Foto: www.geschiedenisjeugdzorgwb.nl

De regentessenkamer heeft onder meer wandpanelen van de Bredase schilder J.H. Frederiks uit 1787, een voormalige weesjongen. De huidige regenten steunen nog altijd kinderdoelen.

In de jaren 80 vestigde het Boddaertcentrum in het pand. Het centrum, gespecialiseerd in dagbehandelingen, was een van de eerste alternatieven voor een internaat. In 2013 is het verhuisd naar een andere locatie in Breda.

De Stichting laat weten dat het project meer inhoudt dan alleen het delen van nostalgische verhalen. “Herinneringen van oud cliënten en oud medewerkers hebben meer betekenis dan alleen voor henzelf. Het behouden van herinneringen biedt anderen herkenning en herleving van de betekenis die jeugdzorg in hun leven heeft gespeeld. Ervaringen van toen kunnen bovendien lering zijn voor de jeugdzorg van nu. Ze kunnen helpen om valkuilen te voorkomen.”

15 locaties
In totaal staan de herinneringsborden op vijftien locaties waarvan zeven in de gemeente Breda. Namelijk:
- Erasmusplein, Breda
- Laanzicht, Teteringen
- Lange Bedde, Breda
- Lentehof Ceresstraat, Breda
- Boddaert dagcentrum, Breda
- Klokkenberg, Breda

Het Burgerweeshuis.