Afbeelding
Foto: De Oorzaak

De Bredase Sven zong met Ed Sheeran en brengt nu eigen nummer uit

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Afgelopen zomer stond Sven Haverkamp op het podium met Ed Sheeran en nu brengt hij met zijn band De Oorzaak een eigen nummer uit. “Ik heb mogen proeven hoe het is om te mogen zingen in een uitverkocht stadium”, verteld hij, “Dit motiveerde mij extra om muziek uit te brengen met mijn band.”

Het Ed Sheeran concert op 14 juli is een dag die Sven nooit vergeten zal. Tijdens het concert had hij een spandoek bij waarop stond: ‘can we sing Castle on the hill together?’ En wat bleek? Daar draaide Ed Sheeran zijn hand niet voor om. Sven kreeg een microfoon in zijn hand, en mocht samen met Sheeran het nummer zingen. “Dat was echt  surrealistisch”, vertelt Sven, “Ed Sheeran is een van de redenen waarom ik ooit begon met muziek maken en liedjes schrijven. Dit is iemand waar ik zo vaak naar heb gekeken en geluisterd en dan sta je daar live met hem te zingen en dan zegt hij ook nog eens ‘Sven deze is voor jou’. Dat zijn beelden die ik nog dagelijks terugkijk.”

Sven is al vanaf zijn achtste levensjaar bezig met het maken van muziek. Vanaf 2020 probeert hij ook een carrière als singer-songwriter op te bouwen. De ervaring met Ed Sheeran heeft hem nog meer gemotiveerd om zijn eigen muziek uit te brengen. “Ik heb mogen proeven hoe het is om te mogen zingen in een uitverkocht stadium en hoe het is dat 70 duizend mensen weten wie jij bent”, vertelt Sven, “Ik heb ook de dag daarna nog mogen zingen bij de talkshow Renze.”

Sven en zijn band De Oorzaak hebben nu het pop-rock nummer ‘Plan B’ uitgebracht. “Je zou het kunnen vergelijken met de stijl van BLØF of wat De Dijk deed”, vertelt Sven, “Er zijn eigenlijk niet veel Nederlandse pop-rock bands meer zo doende hebben wij besloten om in dat gat te springen.” Naar aanleiding van zijn optreden merkt Sven dat er veel meer aandacht is voor zijn muziek en hij hoopt hier gebruik van te kunnen maken. “Ik had al eens eerder een solo nummer uitgebracht maar dat werd niet supergoed opgepakt. Door mijn optreden met Ed Sheeran zijn heel veel mensen mij gaan volgen op Facebook en Instagram. Mijn vorige nummer had in twee jaar tijd slecht 2500 streams en met ons nieuwe nummer gaan we deze week waarschijnlijk nog de duizend streams halen. Daar zit dus een drastisch verschil in”, legt Sven uit.

“Er komt ook nog een Engelstalig nummer aan waarmee we ons iets meer gaan richten op het internationale publiek. Dat nummer is ook best wel geïnspireerd door de stijl van Ed Sheeran”, vertelt Sven, “We hebben lang nagedacht of we Engels of Nederlandstalige nummers willen maken en kwamen eigenlijk tot de conclusie dat we niet perse hoeven te kiezen. Het is in de toekomst dan ook de bedoeling om in beiden talen nummers te maken. We proberen daarmee een ook beetje in te spelen op de aandacht die er is van mensen buiten Nederland die mijn optreden met Ed Sheeran hebben gezien.” 

Sven zegt voorlopig nog geen optreden op de agenda te hebben staan. Voor nu ligt de focus van hem en zijn band vooral op het uitbrengen van meer nummers. Het nummer ‘Plan B’ in te luisteren op Spotify en alle andere grote streamingdiensten.