Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Weerbericht Breda: ‘Koude pakjesavond, later deze week kans op sneeuw’

Door: Nico Koevoets Algemeen

BREDA - Weerman Nico Koevoets houdt zich al jaren bezig met het weer in West-Brabant. Vandaag de weersverwachting voor maandag 5 december en de komende dagen.


Op de weerkaart zien we een krachtig hogedrukgebied bij IJsland en Groenland. Dit systeem gaat vanaf dinsdag een grote rol spelen in ons weerbeeld. Aan haar oostflank gaat koude poollucht over de warme Noordzee naar het zuiden stromen. Vandaag heeft Brabant af te rekenen met een neerslagfront van een klein lagedrukgebied boven midden Duitsland.

Maandag december 2022
Het is glibberig glad op de daken voor Sinterklaas vanavond. Het is de hele dag bewolkt met nu en dan wat motregen of lichte regen. Later op de middag wordt het wel geleidelijk droog. De wind waait zwak uit het noorden, gemiddeld met 2 Beaufort. De middagtemperaturen komen uit op ongeveer 4 tot 5 graden.

Het weer voor de komende dagen
Dinsdag 6 december 2022

De wind is gedraaid naar het noordwesten en aangetrokken naar matig, 3 Beaufort. Het is wisselend bewolkt met soms wat zon en ook bewolkte perioden. Lokaal is een winters getinte bui mogelijk. Dat betekent, regen en hagel en mogelijk een verdwaalde sneeuwvlok is mogelijk. De bovenlucht begint af te koelen, maar op leefniveau wordt het nog altijd 7 graden doordat de wind vanaf de relatief warme Noordzee komt.

Woensdag 7 december 2022
In de nacht van dinsdag op woensdag passeert een buienlijn waarbij hagel en natte sneeuw mogelijk zijn. Overdag opnieuw wisselend bewolkt met enkele lokale winters getinte buien. De noordwestenwind waait matig met 3 tot 4 Beaufort en overdag wordt het 6 graden.

Donderdag 8 december 2022
De bovenlucht wordt nog wat kouder en de bewolking overheerst. De zon krijgt weinig ruimte. Het heeft te maken met een klein lagedrukgebied nabij het zuiden van Scandinavië. De buien krijgen een meer winters karakter en het is goed mogelijk dat dit sneeuwbuien worden. De wind draait donderdag tijdelijk naar het zuidwesten en is zwak. Overdag komt het kwik hooguit nog maar 2 of 3 graden boven het vriespunt uit en in de nacht neemt de kans op lichte vorst toe.

Zo was het weer zondag 4 december 2022
Maximumtemperatuur: 1,7 graden
Minimumtemperatuur: 0,5 graden
Neerslag: droog
Meetpunt Breda - Haagse Beemden

Weersverwachting opgesteld maandag 5 december 2022 om 11:00 uur