Afbeelding
Foto: Paul Tolenaar

Cadetten lopen 200 kilometer in het donker voor collega’s met PTSS

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Cadetten van het Cadettencorps van de Koninklijke Militaire Academie (KMA)uit Breda lopen op 8 en 9 december 200 kilometer om geld in te zamelen voor collega’s met PTSS en hun gezin. Samen met stichtingen Villa Pardoes en Hulp voor Helden willen de cadetten 11 ‘thuisfront’ gezinnen samen kunnen laten bijkomen in de huisjes van Villa Pardoes. De estafetteloop start in Den Helder en eindigt op het Kasteel van Breda.

Omdat mensen die last hebben van PTSS het gevoel kunnen hebben van eenzaamheid en het gevoel alsof er geen licht is aan het eind van de tunnel, zullen de lopers de afstand ’s nachts overbruggen. Zij starten met zonsondergang en met zonsopkomst komen zij aan op de Kasteel van Breda, thuisbasis van de KMA. De lopers lopen ongeveer 16 uur in het donker. Omdat ook militairen die lijden aan PTSS soms jaren door een donkere tunnel lopen. 

Villa Pardoes
Dit jaar maakt Villa Pardoes voor één vakantieweek een uitzondering. Dit keer geen gezinnen met een ernstig ziek kind, maar gezinnen van militairen met PTSS, een posttraumatische stress stoornis. “Mannen en vrouwen die zich volledig hebben ingezet voor ónze vrede, vrijheid en veiligheid! Helden die, door de omstandigheden van een militaire missie, hun eigen vrijheid volledig hebben moeten inleveren als gevolg van PTSS. Dit trekt niet alleen een zware wissel op hun eigen leven, maar ook op dat van hun thuisfront. Denk bijvoorbeeld aan terugkerende nachtmerries, zware inspanning die nodig is bij gewone dagelijkse activiteiten, plotseling opkomende angst en woede en een continu gevoel van ‘op scherp’ moeten staan. Dat brengt ook onzekerheid, alertheid en gereserveerdheid mee voor kinderen en partners”, laat de NLDA weten.

Er kan nog steeds bijgedragen worden om 11 thuisfrontgezinnen een onbezorgde week aan te bieden onder de veilige en zorgende vleugels van Villa Pardoes. Sponsoren kan via deze link https://www.actievoorhelden.nl/doneer/deelnemer/1626/