Afbeelding
Foto: Perry Roovers

Groot deel van de nachthoreca ziet ruimere openingstijden niet zitten

Door: Redactie Algemeen

BREDA - Een groot deel van de Bredase nachthoreca ziet niets in latere sluitingstijden. Eén van de redenen is het personeelstekort in de horeca. Ook de extra druk die er op politie en handhaving zou komen bij ruimere openingstijden speelt mee. Dat blijkt uit een inventarisatie bij horecaondernemers. 

In 2019 en 2020 is er een pilot geweest met ruimere sluitingstijden voor de nachthoreca. Maar de sluitingstijden helemaal verruimen en de regels loslaten? Dat zien veel horeca-eigenaren juist niet zitten. Zij pleiten eerder voor een eerdere sluiting van de horeca, blijkt uit de bespreeknotie die wethouder Kranenborg- Van Eerd naar de gemeenteraad heeft gestuurd. 

De voordelen van het in stand houden of zelfs vervroegen van de sluitingstijden is onder andere het herstel van de borrelcultuur. Bovendien sluit een stapavond dan goed aan bij een etentje. “De nachthoreca wil graag de aansluiting willen behouden met andere horecamomenten en dus juist niet verder richting de nacht”, laat wethouder Kranenborg - Van Eerd aan de gemeenteraad weten.

Ook het personeelstekort is een belangrijke reden voor veel ondernemers om de openingstijden niet te willen verlengen. De horeca zal bij verlenging van de sluitingstijden twee shifts aan personeel nodig hebben. Dit is door het personeelstekort vaak niet mogelijk. Ook wegen de kosten voor portiers en personeel niet op tegen de inkomsten van de laatste paar uur open zijn. Ook bij handhaving speelt het personeelsprobleem. Vervroegde sluitingstijdens komen de krapte bij hulpdiensten te goede.

Ook vier grote portiersbedrijven voor Breda zijn benaderd in het onderzoek. “Ook die zijn unaniem en hebben momenteel veel moeite om het rooster überhaupt rond te krijgen. Zij staan allemaal niet te springen om verlenging van openingstijden. “

Horecabeleid
Breda is bezig met het ontwikkelen van een nieuw horecabeleid. Momenteel mogen cafés open zijn tot 02.00 uur en nachtzaken tot 04.00 uur. Met een ontheffing mogen clubs geopend zijn tot 06.00 uur.