Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wietexperiment weer uitgesteld, maar Breda wil toch dit jaar al starten

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het wietexperiment waarbij coffeeshops straks gereguleerde hennep kunnen verkopen, is opnieuw uitgesteld. Het experiment zal niet eerder dan in 2024 starten. Maar als het aan Breda en Tilburg ligt, kan de legale wiet in die twee steden wél al dit jaar verkocht worden. 

Het is inmiddels vier jaar geleden dat zowel Breda als Tilburg zich aanmeldden voor deelname aan de proef met de kweek en verkoop van legale cannabis. Toen was de verwachting dat de voorbereidingen 1,5 jaar zouden duren. Maar die duurden langer dan verwacht. En ook het selecteren van telers en het wetgevingstraject namen veel tijd in beslag. Zo schoof de datum van de start van het experiment steeds verder vooruit. In november 2021 was de streefdatum nog de tweede helft van 2022, maar in maart 2022 werd dat het tweede kwartaal van 2023. En nu is bekend gemaakt dat het start van de verkoop niet eerder zal starten dan in het eerste kwartaal van 2024.

De wietproef kent veel voordelen, stelt burgemeester Depla. Hij wil dan ook dat de legale wiet zo snel mogelijk te koop komt in Breda. “Met de regulering van de teelt van hennep en hasjiesj sluiten we de achterdeur van de gedoogde coffeeshops en verbreken daarmee de banden met de criminele wereld achter de illegale hennepteelt. Ook maakt het experiment het mogelijk controle te houden op de kwaliteit van de hennep en hasjiesj en wordt daarmee voorkomen dat klanten in de coffeeshops verontreinigde producten kopen en gebruiken.”

De ministers hebben positief gereageerd op het plan van de gemeente Breda en Tilburg om eerder te starten met de aanloopfase. Er kan dan al legale wiet verkocht worden door Bredase coffeeshops van de telers die al klaar zijn voor de legale productie. In de rest van het land loop de proef dan nog niet. “Wij verwachten dat een aanloopfase kan bijdragen aan het behouden van het draagvlak voor het experiment gesloten coffeeshopketen. Daarnaast helpt een aanloopfase de telers die al kunnen produceren hun aanbod beter af te stemmen op de vraag. Ook kunnen alle partijen wennen aan de nieuwe werkwijze en waar nodig verbeteren als ook kan het nieuwe landelijk ‘track and trace’ systeem worden getest in de praktijk “, aldus Depla.

In februari verwachten Breda en Tilburg uitsluitsel over of een eerdere start van de wietproef in de gemeentes door mag gaan.