Afbeelding
Foto: PHOTEDby Edwin Wiekens

Ineens staat er een groot boek bij het Schrijvertje in de Halstraat

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Het schrijvertje in de Halstraat heeft een toevoeging gekregen. Sinds afgelopen week staat er een groot golvend boek bij het standbeeld. Die toevoeging is een onderdeel van Beeldschoon Breda. Dat is een initiatief om kunstwerken opnieuw in de schijnwerpers te zetten. En deze toevoeging heeft een speciaal element: Bredanaars kunnen er namelijk ook zelf een kaartje schrijven. Die wordt dan in de bus gedaan bij een gezin in de andere stad waar een schrijvertje staat: Tilburg.

Het Schrijvertje in de Halstraat: Grote kans dat je het ooit hebt ziet staan. Het staat namelijk op een centrale plek, en is al te zien sinds 1975. Toch lopen de meeste Bredanaars er ‘gewoon’ langs zonder om te kijken. “Kunst in de openbare ruimte valt soms simpelweg niet meer op, omdat het er al zo lang staat. Je wordt er als het ware blind voor. Met Beeldschoon Breda doen we toevoegingen op de kunstwerken die in de stad staan met als doel om ze weer in de schijnwerpers te zetten”, legt ontwerper Merel van der Linden van Beeldschoon Breda uit. 

Schrijvertje
Toen Merel zich in het Schijvertje in de Halstraat ging verdiepen, kwam ze er al snel achter dat er nóg een Schrijvertje bestaat. Dat beeldje staat in Tilburg en is het als het Schrijvertje in Breda gemaakt door Hein Koreman. “Ik ben toen samen met kunstenares Marieke Vroman gaan brainstormen. Samen kwamen we op het idee om die twee kunstwerken met elkaar te verbinden.” Zowel het beeldje in Breda als in Tilburg hebben daarom een toevoeging gekregen.

De toevoeging bestaat uit twee delen. Het meest opvallende is het golvende kunstwerk van Marieke Vroman. En aan dat kunstwerk kunnen voorbijgangers zelf een toevoeging doen. Je mag namelijk met potlood een boodschap op het grote golvende boek schrijven. Daarnaast zijn er op meerdere plekken in Breda kaarten op te halen. Zo’n kaart kun je schrijven, en kosteloos op de bus doen. De kaarten worden dan in een willekeurige brievenbus gedaan bij huizen in de steden waar de Schrijvertjes staan. De kaarten uit Breda gaan naar Tilburg, en die uit Tilburg naar Breda. In totaal zijn er 2000 kaarten in omloop. “Iedereen kan dus binnenkort zomaar een verrassend kaartje op zijn deurmat vinden.”

De toevoeging blijft nog tot 20 maart staan. Merel is ontzettend blij met de reacties die ze al gekregen heeft op het initiatief. “Je ziet mensen echt ineens omkijken, of foto’s maken van het kunstwerk. Dat is heel leuk om te zien. En met de Qr-code die erbij staat leren mensen ook meer over het kunstwerk. Zo bereiken we ons doel: ‘Oude’ kunstwerk weer opnieuw onder de aandacht brengen.”