Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Bredase generator aangekomen in het Oekraïense Lviv

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - Om Lviv te ondersteunen met de problemen in de energievoorziening waar de stad door de oorlog mee kampt, stuurde de gemeente Breda een aggregaat naar de stad. Deze is zojuist aangekomen. Dat laat burgemeester Paul Depla weten. De aggregaat wordt onder andere gebruikt voor de wederopbouw van warmte- en watervoorzieningen. 

Burgemeester Depla laat vandaag weten dat de generator aangekomen is. De burgemeester van Lviv bedankt Breda voor het leveren van de aggregaat. “Namens de gemeenteraad van Lviv, en namens mijzelf, wil ik u mijn respect betuigen en u prijzen voor uw aanzienlijke bijdrage aan het verzekeren van de energievoorziening voor de stad”, zegt de burgemeester van Lviv tegen Depla. 

“We waarderen dergelijke tijdige en noodzakelijke hulp, geleverd door de stad Breda in de vorm van een generator, die zal worden gebruikt door het Lviv stadsnutsbedrijf ‘Lvivteploenergo’, ten zeerste. Dergelijke alternatieve energiebronnen zijn van vitaal belang voor het levensonderhoud van de stad onder herhaalde vijandelijke aanvallen op het energiesysteem van Oekraïne. Begrip voor de steun voor Oekraïne door het vriendelijke Nederlandse volk, in moeilijke tijden, inspireert ons om met meer kracht terug te vechten tegen de vijand. Ik wil mijn diepe respect en oprechte dankbaarheid voor uw steun hernieuwen.”

Stedenband met Lviv
Breda heeft onlangs bekend gemaakt een stedenbandrelatie aan te gaan met de Oekraïense stad Lviv. De stad is al jaren verbonden met de Poolse stad Wroclaw, waar Breda ook een stedenbandrelatie mee heeft. Binnenkort ondertekenen de drie steden een Memorandum of Understanding (MoU). Het was de bedoeling dat de MoU in november 2022 door de drie steden werd ondertekend in Lviv, maar door negatief reisadvies vanwege raketaanvallen op energiecentrales is deze ondertekening uitgesteld. Breda wil echter niet wachten met het geven van noodsteun en heeft daarom de aggregaat gekocht om naar Lviv te sturen als hulp.