Afbeelding
Foto: Avans+

Een oplossing voor het lerarentekort? Avans+ start versnelde lerarenopleiding van 2 jaar

Door: Redactie Algemeen

BREDA - De nieuwe tweejarige opleiding van Avans+ om bevoegd leraar te worden is een feit. Nu ook voor afgestudeerde mbo’ers en andere zij-instromers. Stichting Leerrijk voor primair onderwijs en onderwijsinstelling Avans+ zijn samen aan de slag gegaan om te werken aan een nieuwe oplossing voor het lerarentekort. Op 1 februari 2023 starten 20 deelnemers met dit nieuwe avontuur; een verkorte pabo-studie als alternatief voor het traditionele vierjarige hbo-traject. De pabo-studie volgen ze bij Avans+ en ze staan voor de klas op een Leerrijk-school.

Cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laten zien dat in oktober 2022 het landelijke lerarentekort komt op 8,5% van de totale werkgelegenheid in fte voor leraren. Dat gaat om een tekort van 3500 fte. Als het lerarentekort niet wordt aangepakt, is dat over tien jaar 7000 fte. Leerrijk en Avans+ komen met de versnelde opleiding met een concrete oplossing.

Geen hbo-diploma nodig
Want zover wil Willemien van de Wouw, interim hr-adviseur van Leerrijk het niet laten komen. Leerrijk, de stichting voor primair onderwijs in de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk, heeft de handen ineen geslagen met onderwijsinstelling Avans+. Met als resultaat een gloednieuw ontwikkeltraject om bevoegd leraar te worden. Het unieke van dit traject volgens Willemien is “dat het maar twee jaar duurt. Bovendien heb je voor deze opleiding geen hbo-diploma nodig zoals dat bij het reeds bestaande opleidingstraject tot leraar basisonderwijs voor zij-instromers het geval is. Voor dit opleidingstraject krijgen ook afgestudeerde mbo’ers de kans om hun potentie en ambitie in te zetten om zo leerkracht te worden. Een groot gat dat nu kan worden opgevuld.“

Van leraarondersteuner naar bevoegd leraar
Hoe kan het dat je via dit traject binnen twee jaar bevoegd leerkracht bent en daar op het hbo vier jaar over doet? Willemien: “De toekomstig deelnemer moet een voortraject van een half jaar doorlopen om eerst leraarondersteuner te worden.” Daarna begint het ontwikkeltraject van twee jaar om bevoegd leraar te worden. “Na het voortraject zijn ze dus al een diploma Leraarondersteuner rijker. Hierna krijgt de deelnemer een advies om wel of niet door te gaan om het pabo-diploma te behalen.” Willemien vindt het belangrijk om te benadrukken dat “het een volwaardig pabo-diploma is dat alleen een kwalitatief sterke leerkracht verdient, ondanks de korte tijdsspanne waarin dit diploma behaald wordt.”

Volgens Françoise Timmermans, Manager Onderwijs bij Avans+, tonen nu al meerdere schoolbesturen in Brabant interesse om ook op deze manier aan de slag te gaan. “Het is onze wens om dit jaar nog de opleiding open te stellen voor individuele deelnemers zodat het een reguliere opleiding wordt.”