Afbeelding
Foto: Vera de Geus

Bredase horeca is blij met glas- en blikverbod: ‘Het wordt zo een stuk veiliger’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Het Bredase ondernemersfonds is blij met het glas- en blikverbod dat de gemeente heeft ingesteld voor de Bredase binnenstad tijdens carnaval. Maar weten Bredanaars wel goed wat dat inhoud? En waarom het is ingevoerd? Dat betwijfelt onder andere René de Vos van café de Huiskamer. Daarom starten ondernemers woensdag met een grote campagne om het verbod onder de aandacht te brengen en er Bredanaars over te informeren. 

Vorige week maakte de gemeente Breda bekend dat er tijdens carnaval een glas- en blikverbod zal gelden in de binnenstad. En dat is een goede zaak, stelt horecaondernemer René de Vos. “De gemeente voert dit verbod in vanwege de veiligheid. En daar sta ik als horecaondernemer helemaal achter. Ieder jaar gebeuren er tijdens carnaval veel incidenten waarbij glas of blik is betrokken. Mensen gaan bijvoorbeeld in glasscherven staan, of er wordt gegooid met dichte blikken bier. Vergis je niet, dan is zo’n blik bier net een wapen.”

Het verbod zal voor veel feestvierders even wennen zijn. Het gebeurt regelmatig dat carnavalsvierders zelf blikken of flesjes bier inkopen en meenemen. Maar dat is in de binnenstad dus niet meer de bedoeling. “Het verbod op glas en blik is natuurlijk pas net ingevoerd. Dus lang niet alle Bredanaars zullen ervan op de hoogte zijn. Daarom zetten wij ons als horecaondernemers ervoor in om de bekendheid ervan te vergroten. Uiteindelijk moet carnaval gewoon een gezellig feestje blijven. Niemand heeft zin om zijn net gekochte drank in te moeten leveren, of om een boete te betalen. Door de bezoekers goed te informeren, zorgen we dat het verbod wordt nageleefd en dat het voor iedereen een mooie carnaval blijft.”

De ondernemers doen dat onder andere via een grote campagne, zowel online als offline. En tijdens carnaval zullen zij extra beveiligers inzetten en gastheren. “Die gastheren gaan in gesprek met feestvierders die drank bij zich hebben in blik of glas.”

Kritiek
Toen het nieuws van het glas- en blikverbod bekend werd, kwam er vooral op sociale media kritiek. Zo werd er geklaagd dat het verbod enkel een manier was voor de horeca om meer geld te verdienen aan de drankverkoop. Maar dat is pertinent niet waar, stelt De Vos. “Als wij als ondernemers aan de gemeente vragen om een verbod op blik- en glas in te voeren omdat wij dan meer kunnen verdienen. Dan gaat de gemeente daar natuurlijk echt niet in mee. Dit verbod draait écht om de veiligheid van de feestvierders.”

Kosten
Het verbod op glas- en blik heeft niets te maken met de opbrengsten van de horeca. Maar dat die opbrengsten wél belangrijk zijn, wil De Vos graag benadrukken. “Mensen zijn soms boos omdat een biertje in de horeca duur is. Maar ze willen vervolgens wel graag gratis op een prachtig versierde plek staan tijdens carnaval met podia, beveiligers, EHBO en mooie optredens. Dat gaat gewoonweg niet. Wanneer je naar een festival gaat, vind je het ook niet raar om 50 of 60 euro te betalen voor de aankleding en optredens. Tijdens carnaval is dat voor een bezoeker gratis. En dat is mooi, want het moet een volksfeest zijn voor iedereen. Maar de horeca regelt en betaalt, het wel maar mooi allemaal.”