Afbeelding
Foto: Waldemar Brandt

Boze taxichauffeurs staken op drukke carnavalszondag: ‘Dit is nog niet klaar’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Bredase taxichauffeurs hebben zondagavond tijdelijk het werk neergelegd. De ‘staking’ vond plaats bij de taxistandplaats aan de Prinsenkade, waardoor carnavalsvierders geen taxi naar huis konden krijgen. "Dit statement was nodig. Er móet actie worden ondernomen", stellen boze taxichauffeurs*. 

De taxi’s aan de standplaats aan de Prinsenkade hebben zondagavond het werk neergelegd. Op de enorm drukke zondagavond van carnaval besloten de chauffeurs te gaan staken. De reden? Het gebrek aan controles op illegale taxi’s. "Wij betalen voor een taxikeurmerk, en worden enorm streng gecontroleerd. Maar vervolgens rijden er constant taxi’s van buiten Breda rond en zijn er chauffeurs aan het werk met ronselaars. Dit kan zo niet langer", laten boze taxichauffeurs weten. 

Keurmerk
De problemen rondom de taxi’s in Breda hangen samen met de komst van het taxikeurmerk. Dat keurmerk werd in 2019 ingevoerd om de kwaliteit van het taxivervoer in Breda te verbeteren. Aan het keurmerk zitten verschillende eisen vast, en alleen chauffeurs met zo’n keurmerk mogen op de officiële standplaatsen staan in Breda. Maar inmiddels zijn boze taxichauffeurs helemaal klaar met het keurmerk. "Wij betalen voor dit keurmerk. Dan wil je daar ook iets voor terugkrijgen. Maar dat gebeurt niet. Er wordt massaal gereden door taxi’s zonder keurmerk. En die taxi’s worden amper gecontroleerd. Terwijl wij ondertussen constant worden gecontroleerd. Die controles kosten enorm veel tijd, en voor het kleinste probleempje krijg je meteen een boete. Het is gewoon niet eerlijk."

Carnaval
Voor de taxichauffeurs is carnaval een belangrijke periode. "Chauffeurs gebruiken carnaval natuurlijk om een buffer op te bouwen. Als chauffeur wil je dan veel rijden. Maar zondagavond zagen we weer ontzettend veel taxi’s van buiten de stad rijden in Breda. Sommige van hen werken illegaal met ronselaars. Die zie je gewoon staan op de Hoge Brug. Zij ronselen klanten, en zoeken natuurlijk de goede ritten er tussen uit." Volgens de chauffeurs greep handhaving niet in. "De frustratie was enorm. Toen hebben we besloten het werk neer te leggen. Niet voor een super lange staking, maar wel om een statement te maken. Dit kan zo niet langer."

Welk effect de actie zal hebben op het taxivervoer vanavond in Breda, is nog niet duidelijk. Maar één ding is dat wel volgens de chauffeurs. "Dit is nog niet klaar. Breda móet actie ondernemen, want betalen voor een keurmerk waar we niks voor terugkrijgen? Daar zijn we klaar mee."

Reactie gemeente
"Op de officiële taxistandplaatsen in Breda (Stationsplein, Oude Vest, Stationslaan en de Nieuwe Prinsenkade) kunnen alleen taxi’s staan waar een Bredaas taxikeurmerk aan is verleend. Daar hangen ook kwaliteitseisen aan vast. Op die standplaatsen is ook toezicht aanwezig om te voorkomen dat taxi’s zonder keurmerk hier plaatsnemen en dat reizigers hier veilig kunnen instappen. Dit draagt bij aan de gastvrije stad die Breda wil zijn. In Breda kennen we echter geen gesloten taximarkt. Dat betekent dat alle geregistreerde taxi’s hun werk hier gewoon mogen doen, ook die van buiten Breda. Dat is wat op drukke dagen zoals met carnaval dan ook gebeurt. Het is aan de bezoekers van de binnenstad zelf om te bepalen of ze instappen op de officiële standplaats bij een taxi met een Bredaas taxikeurmerk of bij een andere aanbieder."

*De taxichauffeurs wensen anoniem te blijven. Hun namen zijn bekend bij de redactie