Afbeelding
Foto: Tenzinger

Bredase Jeroen Slootmans wint de Zorgverslimmer award

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - De Bredase Jeroen Slootmans heeft de Zorgverslimmer award 2023 gewonnen. Deze is in het leven geroepen om aandacht te geven aan slimme ideeën die de zorg structureel kunnen verbeteren. Jeroen kreeg de prijs voor zijn innovaties in de jeugd- en dementie zorg.

Jeroen Slootmans werd unaniem verkozen tot winnaar van de Zorgverslimmer award door een jury van de initiatiefnemer Tenzinger. Dit werd donderdag bekendgemaakt tijdens het Zorgverslimmers Festival van Tenzinger in Utrecht. Hij ontving de award uit handen van Yvette Roke, die de award in 2022 won. Tenzinger heeft het initiatief van de Zorgverslimmer award in het leven geroepen om aandacht te geven aan slimme ideeën die de zorg structureel kunnen verbeteren. “Innoveren doe je niet alleen”, stelt Tenzinger CEO Boris Hololtcheff. “Samen kunnen we slimmer werken. Daarom geven we met de Zorgverslimmer award graag een podium aan iedereen die daarvoor goede ideeën heeft.” 

Kansband

Jeroen kreeg de prijs voor zijn innovaties in de jeugd- en dementie zorg. Jeroen is overtuigd dat technologie de zorg kan verbeteren. Daarom ontwikkelde hij vanuit zijn werk als bestuurder bij jeugdzorgorganisatie Topaze de Kansband. Deze armband met GPS-tracker is bedoeld voor jongeren die in de gesloten jeugdzorg terecht dreigen te komen. De jongere krijgt de mogelijkheid om samen met zijn familie en sociaal netwerk een actieplan te maken waarin zij afspreken hoe de jongeren zijn leven weer op de rit krijgt. De Kansband met GPS volgt de jongere als stimulans om de afspraken na te komen. Zo is altijd te zien of de jongere op tijd is aangekomen op school of bij de voetbaltraining. Afhankelijk van de locatie waar de jongere zich bevindt worden ook de juiste mensen geïnformeerd. Hiermee kan voorkomen worden dat jongeren in de gesloten jeugdzorg terechtkomen.

Omarmband

In het verlengde hiervan ontwikkelde Jeroen vervolgens de Omarmband voor ouderen met dementie. Door de armband met gps weten de naasten van de dementerende altijd weten waar die zich bevindt. Voor dezelfde doelgroep is ook het platform CLAIRE ontwikkeld. Via dit platform kunnen zorgprofessionals en mantelzorgers communiceren, rapporteren en afspraken maken. Analyse van de gegevens met behulp van AI biedt inzicht in hoe snel iemand achteruitgaat. Ook toont het direct het effect van verandering in medicatie op het welzijn van de dementerende.