Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Al dansend ging de Rijke Schooldag van start: ‘Ieder kind gelijke kansen’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - De leerlingen van de Boomgaard zijn maandag dansend van start gegaan met de Rijke Schooldag. En zij waren niet de enige. In totaal gaan op 13 Bredase scholen de komende 2,5 jaar extra uren met afwisselende activiteiten aangeboden worden aan de leerlingen. “Hier droom je van”, vertelt directeur van de Boomgaard Bart van Kempen. “Kinderen krijgen dankzij dit initiatief kansen die ze anders waarschijnlijk niet gekregen hadden.”

Naar de voetbal, naar muziekles of de natuur in. Voor veel kinderen in de gemeente Breda is het waarschijnlijk de gewoonste zaak van de wereld. Maar er zijn óók veel kinderen waarvoor dat niet het geval is. Speciaal voor hen is de Rijke Schooldag ontwikkeld. En daarvan werd het feestelijke startsein maandagmiddag gegeven. Dat gebeurde bij de Boomgaard met confetti en gedans, en daarna gingen de leerlingen aan de slag met hun eerste ‘Rijke Schooldag’. 

Langer naar school
Breda is landelijk een voorloper met de Rijke Schooldag, en krijgt bijna 600.000 euro subsidie om de Rijke Schooldag de komende 2,5 jaar aan te bieden op 13 basisscholen. Alle leerlingen van groep 3 tot en met 8 krijgen een vaste dag per week waarin ze twee uur langer naar school gaan, legt projectleider Pleuni Rollé uit. In totaal gaat het om vier blokken van steeds zes weken. Ieder kind krijgt dus 48 uur ‘extra school’. En die uren worden juist níet besteedt aan onderwerpen zoals lezen en rekenen. Maar bijvoorbeeld aan sport en cultuur. En ook ‘sociaal emotioneel’ en ‘Natuur, techniek en duurzaamheid’ zijn domeinen waarbinnen activiteiten aangeboden worden. “We hebben momenteel 58 aanbieders die aan de slag gaan op de scholen. Uiteindelijk hebben we er 108 nodig om alle uren te vullen. Daarbij selecteren we heel breed. Sport is bijvoorbeeld veel meer dan alleen voetbal en tennis. Het is ook rugby, BMX en taekwondo.” Met de Rijke Schooldag worden maar liefst 2000 leerlingen bereikt.


Een les over natuur. Op de achtergrond projectleider Pleuni - Foto: Hanneke Marcelis

Kansengelijkheid
Wethouder Arjen van Drunen is trots op het project dat onderdeel is van het pact Verbeter Breda. “We willen dat in Breda alle kinderen dezelfde kansen krijgen. Onderwijs is daarin heel belangrijk. Maar om jezelf te ontwikkelen is meer nodig”, legt hij uit. “Wat je ziet, is dat er veel kinderen in Breda zijn die veel kansen hebben om hun talent te ontwikkelen. Zij zitten op muziekles of op een sportvereniging. Maar er zijn ook kinderen die diezelfde mogelijkheden niet hebben.” Dankzij de Rijke Schooldag komen zij nu alsnog met sport, cultuur en dergelijke onderwerpen in aanraking. “Dat is meer dan gewoon een paar leuke uren voor kinderen. Het helpt kinderen echt verder”, benadrukt hij.

Directeur van de Boomgaard Bart van Kempen noemt de Rijke Schooldag een ‘droom die uitkomt’. “Dit is iets wat je deze kinderen gewoon wil bieden, maar wat je als school in je eentje niet kan. Ik ben enorm blij met deze samenwerking. Je ziet de kinderen groeien, en hun talenten ontwikkelen omdat ze kansen krijgen die ze zonder de Rijke Schooldag waarschijnlijk niet gekregen hadden. Het is voor onze leerlingen echt de jus over de schooldag.”

Scholen
De basisscholen die in maart starten met de Rijke Schooldag zijn de dertien Onyx scholen, ook wel de onderwijskansenscholen van Breda. Dat zijn De Wisselaar, John F. Kennedy, Het Noorderlicht, De Fontein (Vincidorstraat en Kameelstraat), De Liniedoorn, Okba Ibnoe Nafi, De Tweesprong, De Buchtgaarde, De Parel, De Weerijs, De Boomgaard, De Driezwing en Olympia.

De Bredase coalitie voor de Rijke Schooldag bestaat uit scholenkoepels INOS, PCPO, Markant, SIPO en Libréon, maatschappelijke partners Breda-Actief, Nieuwe Veste, Surplus, en de gemeente Breda.  


Directeur Bart van Kempen