Afbeelding
Foto: Margret Tielemans

Week van het geld leert Bredase kinderen over financiële verleidingen

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - “Bedwing de bling!” is het thema van de 12e editie Week van het geld. Van 27 tot en met 31 maart gaan meer dan vijfhonderd leerlingen van vijftien basisscholen aan de slag met de vraag ‘Hoe ga jij om financiële verleidingen?’. Dagelijks krijgen groepen deelnemers een feestelijk ontvangst in het Rat Verlegh Stadion. Dan start voor hen een educatief en sportief dagprogramma. Onderdeel van het programma is onder andere een speurtocht over financiële zaken.

De Week van het geld is een nationaal initiatief vanuit het platform Wijzer in geldzaken. NAC Maatschappelijk, gemeente Breda en Instituut Maatschappelijk Welzijn Breda organiseren de Bredase week. 

“Niet alle jongeren leren vanuit huis verstandig om te gaan met geld. Daarom is het belangrijk dat kinderen hier op de basisschool al over praten. Dat ze hierover tijdens de Week van het Geld bij NAC op een leuke en sportieve manier kennis kunnen opdoen is natuurlijk heel tof. Want door ze op deze jonge leeftijd financieel wijzer te maken, helpen we ze op weg naar financiële zelfredzaamheid als ze ouder worden”, volgens Marike de Nobel (wethouder armoedebestrijding).

Doel themaweek
Het doel van de themaweek ‘Bedwing de bling’ is dat kinderen meer te weten komen over financiële verleidingen en hoe ze hiermee kunnen omgaan. “Het is prima om soms aan een verleiding toe te geven, zolang je maar weet wanneer je de bling moet bedwingen om niet in financiële problemen te komen”, laat de organisatie weten. De leerlingen houden een speurtocht en kunnen hiermee op een ludieke manier geld verdienen. Met het uitvoeren van diverse opdrachten verzamelen ze kennis over omgaan met geld. Deze opdrachten worden door onder andere financiële medewerkers van NAC Breda en medewerkers preventie schulden van de gemeente uitgelegd. De opdrachten gaan bijvoorbeeld over bitcoin, geldezels en sparen. Met het verdiende geld heeft iedere deelnemer na afloop van de speurtocht de keuze uit verschillende goodies. De afsluiting van de themaweek op vrijdag 31 maart gebeurt met een optreden van rapper Yes-R.

Voorbereiding voor deelnemende scholen
Alle deelnemende scholen is gevraagd om een zin te bedenken en in te sturen met het thema ‘Bedwing de bling’ erin. Yes-R schrijft met de input een rap en presenteert deze tijdens de afsluiting van het programma.

Alle partners vinden het belangrijk dat jongeren bewust omgaan met geld. Dit onderwerp komt regelmatig terug in projecten, waaronder de NAC Street League. Naast het voetbalelement krijgen deelnemers workshops in de klas over maatschappelijke actuele thema’s. Een van die workshops is ‘Held met Geld’ onder leiding van IMW Breda en gemeente Breda.