Tol Swinkels en Frits van der Zalm voor het OLV, met daarbij ook de vlaggen met het nieuwe logo van de school
Tol Swinkels en Frits van der Zalm voor het OLV, met daarbij ook de vlaggen met het nieuwe logo van de school Foto: Hanneke Marcelis

OLV pakt groots uit met lustrumweek voor 100-jarig bestaan

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Het Onze Lieve Vrouwelyceum (OLV) bestaat 100 jaar. Ter ere van dat jubileum vinden er deze week iedere dag bijzondere activiteiten plaatsen voor (oud)-leerlingen en het personeel. Eén van de hoogtepunten van de lustrumweek zal de grote reünie zijn die op zaterdag 1 april plaatsvindt. Al zullen de huidige leerlingen vooral uitkijken naar het programma van woensdag. Dan gaat de school met 22 bussen naar de Efteling.

Het Onze Lieve Vrouwelyceum (OLV) bestaat 100 jaar. Tijdens de eerste schooldag van dit jaar werd daar al bij stilgestaan. Zo werd die dag het jubileumboek ‘Zodra de zoemer gaat’ gepresenteerd. Daarin wordt in 100 thematische hoofdstukken teruggeblikt op 100 jaar OLV. Ook vonden er in de afgelopen maanden al diverse jubileumactiviteiten plaats. Maar het zwaartepunt van alle activiteiten ligt bij deze week. Van maandag 27 maart tot en met zaterdag 1 april staat het OLV volledig in het teken van de viering van het lustrum.

Workshops
Op maandag startten de activiteiten voor de bovenbouw met workshops en sport. Zo zijn leerlingen uit de vierde klas maandagochtend aan de slag gegaan met 3D printen. Terwijl leerlinge Lotje haar net geprinte paddenstoel afrondt, vertelt ze erover. “We hebben deze ochtend drie workshops gedaan. Behalve het 3D printen was dat ook smartphone fotografie en Light Painting. We hebben zelf mogen kiezen aan welke workshops we mee wilden doen en er was veel keuze, dus dat is fijn. Dan doe je altijd iets wat je leuk vindt.” Leerlinge Isabel volgde die ochtend dezelfde workshops. Het Light Painting was haar favoriet. “Je tekent dan iets met een lamp, en dankzij een lange sluitertijd kun je je hele tekening vastleggen op een foto. Dat vond ik de leukste workshop.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Voor plaatsvervangend rector Frits van der Zalm is het leuk om het enthousiasme bij de leerlingen te zien. “We werken voor het programma samen met de CKV-fabriek. Daar hebben we goede ervaringen mee. Zij hebben een programma gemaakt dat heel goed aansluit bij de interesses van de leerlingen. Wat we belangrijk daarin vinden is creativiteit. Zowel voor de culturele workshops, als voor het sporten. We geven de leerlingen echt niet zomaar een bal met de boodschap: ‘Ga maar voetballen’. Maar we willen ze uitdagen met bijzondere activiteiten, zoals klimmen, crossfit en trampoline springen.”

Activiteiten
Terwijl de bovenbouw druk is met de workshops en sporten, is de onderbouw onder ander te vinden in de Beekse Bergen, Tilburg en Arnhem. Dinsdag draaien de rollen om, en gaat de bovenbouw op pad. Zij gaan onder andere naar Den Haag, Amsterdam en Antwerpen. “We combineren ontspanning en educatie tijdens deze dagen”, vertelt rector Tol Swinkels. De meeste leerlingen zullen waarschijnlijk vooral uitkijken naar woensdag. Dan gaat de gehele school naar de Efteling. En op donderdag vindt er een heus festival plaats in de school. “Er zit heel veel muziek in het OLV”, vertelt Swinkels. “Tijdens het festival zijn er allerlei optredens en muziek in en rond de school. Dat varieert van live-muziek tot een technokelder met hardstyle. We luisteren daarbij echt naar wat de leerlingen willen. De meeste DJ’s die op de poster staan ken ik niet, hoor”, lacht hij. “Maar onze leerlingen wel. En daar draait het om.”

Vrijdag zal de school worden klaargemaakt voor de grote reünie die zaterdag 1 april plaatsvindt. Daarvoor zijn al 1800 aanmeldingen binnengekomen. En dat varieert van leerlingen die net een jaar weg zijn, tot oud-leerlingen die in 1952 (!) hun diploma ontvingen. “De animo voor de reünie is heel groot. Vijf jaar geleden deden we dit ook, maar we hebben nu honderden aanmeldingen meer. Dat past ook wel bij ons jubileum. Want 100 jaar, dat is natuurlijk echt een mijlpaal”, aldus Swinkels.

Toekomst
Het 100-jarig jubileum is voor de havo/vwo-school een moment om terug te blikken. Maar tegelijkertijd is de blik ook gericht op de volgende 100 jaar benadrukt Swinkels. Qua leerlingenaantal gaat het momenteel heel goed met de school. Er zijn ruim 1300 leerlingen, en voor komend schooljaar kreeg het OLV net als vorig jaar maar liefst 270 aanmeldingen. “Dat is echt veel, en daar zijn we heel blij mee. Groei is voor ons niet per se een ambitie, maar we willen wel een bepaald leerlingenaantal houden zodat we onze bovenbouw genoeg keuzerichtingen kunnen blijven bieden.” Op de vraag hoe het OLV ervoor zorgt aantrekkelijk te zijn voor nieuwe leerlingen, antwoordt de rector ‘betrokkenheid’. “We hebben een heel mooie school met kwalitatief goed onderwijs. En wat ik de kracht van het OLV vind, is de betrokkenheid die we hebben bij onze leerlingen. Dat proberen we tijdens de open dagen ook te laten voelen, en ik denk dat ons dat de laatste jaren goed lukt.”

Waar de school de komende jaren vooral op in wil zetten, is het contextrijk leren en de persoonlijke begeleiding van leerlingen. “Wanneer je een droge presentatie krijgt over de Eerste Wereldoorlog, raakt het je niet heel erg. Maar wanneer je in een loopgraaf staat in Ieper, komt het verhaal totaal anders over. Dat contextrijk leren kun je op veel verschillende manieren doen. Daar zetten we echt op in. Daarnaast zie je sinds corona ook heel duidelijk hoe belangrijk de persoonlijke begeleiding van leerlingen is. Daar zijn we al mee bezig, maar ik ben ervan overtuigd dat we daar nog beter in kunnen worden”, besluit Swinkels.