Afbeelding

Partij voor de Dieren wil streep door Princenhaags Kampioenschap Eierwerpen

Door: Redactie Algemeen

BREDA - Het is een echte paastraditie in Princenhage: Het kampioenschap Eierwerpen. Maar als het aan Partij van de Dieren ligt, komt daar een einde aan. De partij vindt het evenement niet diervriendelijk en wil dat het college met de organisatie in gesprek gaat over een mogelijk alternatief.

Op maandag 10 april is het zo ver. Dan vindt alweer de 11e editie van het Princenhaags Kampioenschap Eierwerpen plaats. Het idee achter het ludieke evenement is simpel: Welk team kan een rauw ei zo ver mogelijk gooien en weer vangen zonder dat het breekt. De teams bestaan uit drie personen, en ieder team krijgt drie kansen per afstand. Lukt het om het ei te vangen? Dan ga je een ronde verder, en moet je een meter verder gooien. Lukt het niet om het ei heel te houden? Dan is de wedstrijd voor jouw team voorbij. 

Tijdens het kampioenschap vallen er behoorlijk wat eieren kapot op de markt van Princenhage. En dat is tegen het zere been van de lokale afdeling van Partij voor de Dieren. De partij noemt de wedstrijd een ‘bizarre aangelegenheid’, en wil dat het kampioenschap niet langer op deze wijze doorgaat. De argumenten die de partij noemt zijn onder andere de epidemie van de vogelgriep en de slechte omstandigheden waarin legkippen leven. En ook de voedselverspilling staat de partij tegen. “Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de graanprijzen enorm gestegen waardoor er een voedseltekort ontstaat. In plaats van dit graan direct te consumeren als mensen, kiezen wij ervoor om dit graan aan kippen te geven. Deze kippen leggen eieren en deze eieren nemen we van ze af om er in Princenhage mee te gaan gooien.”

De partij wil wil van het college weten of zij het ermee eens zijn dat het evenement niet diervriendelijk is. Ook wil PvdD weten of het college bereid is om met de organisatoren van het evenement in gesprek te gaan over een nieuwe en diervriendelijkere invulling van het paasevenement. Het college heeft 30 dagen om raadsvragen te beantwoorden, maar de partij verwacht eerder antwoord te krijgen. Het kampioenschap Eierwerpen vindt namelijk al op 10 april plaats.