Afbeelding
Foto: Bredase Bekers

Iedere dag een foto van rondslingerende bekers in Breda: ‘Hardcups zijn dé oplossing’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Een ludieke actie met een belangrijke boodschap: Dat is het nieuwe instagramaccount Bredase Bekers. Op het account wordt iedere dag een foto gedeeld van plastic bekers die rondslingeren in Breda. Het account is een initiatief van een groep Bredanaars die zich inzet voor het gebruik van herbruikbare bekers. Elisah Pals is één van hen. “Herbruikbare bekers, zoals hardcups, zijn de oplossing voor het probleem van dit zwerfafval. Dat Breda nog niet overstapt naar dit veel duurzamere alternatief, is een gemiste kans. Om het effect van wegwerpbekers op het Bredase milieu zichtbaar te maken en om de politiek aan te sporen tot dapperdere keuzes blijven wij iedere dag een foto plaatsen, tot Breda die stap wél zet.”

Wie tijdens een Bredaas evenement een biertje bestelt, krijgt deze in een zogenaamde ‘softcup’. Daarmee wordt een zacht plastic beker bedoeld, die na gebruik bij het afval belandt. Na grote evenementen, zoals bijvoorbeeld carnaval, liggen de straten vaak bezaaid met dergelijke bekers. En dit tot grote frustratie van onder andere de Bredase Elisah Pals van Zero Waste Nederland. “Die wegwerpbekers belanden overal in de stad en de natuur. Dat moeten we toch niet willen?”

Elisah ziet hardcups als dé oplossing. Hardcups zijn hard plastic bekers die je kan hergebruiken. Vaak betaal je bij een evenement dan een bedrag voor je eerste beker, en krijg je bij een volgend drankje een nieuwe, schoongemaakte beker wanneer je je eerste beker inlevert. “Er zijn verschillende steden in Nederland die al volledig zijn overgestapt op hardcups. Leiden doet dit bijvoorbeeld al sinds 2019.” Maar in Breda hoeven bezoekers van stadsbrede evenementen binnenkort nog geen hardcups te verwachten. In de gemeenteraad werd twee weken geleden besloten om het gebruik van hardcups vooralsnog niet verplicht te stellen. Bij dat besluit werd geluisterd naar de ondernemers, die aan hebben gegeven niet klaar te zijn voor hardcups omdat dit systeem organisatorisch problemen met zich meebrengt. Bijvoorbeeld omdat alle buitenbarren dan een spoelbak moeten hebben, en er personeel moet zijn om de bekers te spoelen. De initiatiefnemers zien wel mogelijkheden. “Juist als gemeenteraad moet je de verantwoordelijkheid nemen om te kiezen voor de duurzame en toekomstbestendige oplossing, en dit samen met de ondernemers op te pakken. Alleen dan maak je het verschil. Want hardcups zijn inderdaad even wennen voor de horeca, maar het is echt mogelijk. Dat bewijzen genoeg steden.”

Verbod
In 2024 worden wegwerpbekers in heel Europa verboden. Maar dat betekent niet dat Breda dan sowieso overstapt naar hardcups. Er kan namelijk ook gekozen worden voor een systeem met recyclebare softcups waarbij mensen een milieubijdrage betalen, en organisatoren minimaal 75 procent van de softcups in moeten inzamelen om te recyclen. En het is dat systeem dat in Breda getest zal worden tijdens twee pilotevenementen, namelijk Koningsdag en Breda Jazz Festival. “Met dit systeem creëer je nog steeds ontzettend veel afval. En uit eerdere pilots in andere gemeenten is al gebleken dat de doelstelling van 75 procent inzamelen nooit wordt gehaald. De Nijmeegse Vierdaagse heeft het geprobeerd, maar kwam ondanks een enorme campagne niet verder dan 58 procent.”

Als het aan de initiatiefnemers ligt, kiest Breda dus voor hardcups. En om het onderwerp onder de aandacht te houden, maakten zij het Instagramaccount Bredase_Bekers. Op dat account delen betrokken Bredanaars iedere dag een nieuwe foto van een rondslingerende beker in Breda. Volgers die zelf bekers tegenkomen in de natuur of op straat, kunnen hun foto’s naar het account sturen. “Zo wordt het echt een account van de stad, waarmee we als Bredanaars een signaal afgeven: Stop met het gebruik van wegwerpbekers! Het account zal iedere dag een foto blijven posten, tot Breda de overstap maakt.”


Bredase Bekers