Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: lucigerma

Campagne van start om fietsers te stimuleren vaker een helm te dragen

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - In Midden- en West Brabant gaat vandaag een campagne van start om fietsers te stimuleren vaker een helm op te zetten. “Het effect van en valpartij kan helaas groot zijn. En een helm maakt het net een stukje veiliger.”

In de landen om ons heen is het de normaalste zaak van de wereld: als je gaat fietsen, doe je een helm op. Maar in Nederland doen nog niet zoveel mensen dit. Toch lijken steeds meer mensen te beseffen dat een helm dragen helemaal zo gek nog niet is. Uit onderzoek blijkt dat fietsers met een helm bij een ongeval zo’n 60 tot 70 procent minder kans maken op ernstig of dodelijk hoofdletsel dan fietsers zonder helm. De gemeente Breda heeft daarom de actie ‘Helm op – helemaal zo gek nog niet!’ bedacht.

“We hebben in de campagne speciaal aandacht voor ouderen. Steeds meer ouderen zijn graag buiten en fietsen een rondje door onze stad of de mooie natuur eromheen”, aldus Daan Quaars, wethouder Mobiliteit. “Soms op een normale fiets, soms ook op een e-bike. Dat vind ik super tof om te zien! Tegelijkertijd kan het effect van een valpartij helaas groot zijn. Met deze actie willen we hen stimuleren om zo lang mogelijk te blijven bewegen en een helm maakt het net een stukje veiliger.”

Dag van de Fietshelm
De Landelijke Dag van de Fietshelm wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd en is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen, in samenwerking met de Hersenstichting en het HersenStrijd fonds. In het hele land worden activiteiten georganiseerd om fietsers meer bewust te maken van fietsveiligheid. De duur van de kortingsactie ‘Helm Op – Helemaal zo gek nog niet’ is afhankelijk van het succes. De actie is een initiatief van de gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant heeft het mede mogelijk gemaakt.