Afbeelding
Foto: Angeline Swinkels

Breda zet jonge mantelzorgers volgende week in het zonnetje

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - BredaMantelzorg en Jongerenwerk Breda organiseren volgende week allerlei activiteiten, speciaal om jonge mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Dit doen zij tijdens de ‘Week van de Jonge Mantelzorger’.

Sophie (17) is jonge mantelzorger. Haar moeder kreeg de diagnose MS toen Sophie 3 jaar was. Sophie vertelt: “Ik wil dat meer mensen begrijpen hoe het is om jonge mantelzorger te zijn. Een vaatwasser is zo uitgeruimd. De rolstoel in de auto zetten, is inmiddels heel gewoon. Koken is zwaar voor mijn moeder, dus dat doe ik regelmatig. Als het nodig is, help ik met aankleden. Natuurlijk heb ik soms geen zin, maar ik zet me er gemakkelijk overheen als ik zie dat mijn moeder hulp nodig heeft. Het gaat niet om de extra dingen die ik doe, maar om het emotionele stuk. Wij kunnen niet even snel naar het bos, naar de bakker of de stad in. Dat mis ik. We lossen veel op met hulpmiddelen. Als ik fiets, kan mijn moeder met een motor voor haar rolstoel meerijden. Dat is fijn. Maar het is niet hetzelfde als samen snel ergens naartoe fietsen. Mensen onderschatten dat.”

Ongeveer 1 op de 4 jongeren onder de 24 jaar groeit op in een gezin met zorg voor een ouder, broer of zus. Bijvoorbeeld doordat het gezinslid langdurig ziek is, een beperking heeft, psychische problemen heeft of verslaafd is. Niet alle kinderen voeren (zorg)taken uit. Maar ze houden meestal wel extra rekening met de situatie.

De activiteiten zijn gratis. “Zo gaan we naar de film met jongeren van 12 tot 24, bezoeken we kinderboerderij Parkhoeve met kinderen van 4 tot 10 jaar en geeft Maarten Schiering kickboksles aan jongeren tussen de 16 en 24 jaar. En er is nog veel meer te doen!”

Jonge mantelzorgers kunnen zich via de website aanmelden voor deze activiteiten.