Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Op de fiets naar je werk: Deze opvallende karavaan vraagt er in Breda aandacht voor

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Brabanders stimuleren om vaker de fiets te pakken. En niet alleen recreatief, maar juist ook voor het woon-werkverkeer. Dat is het doel van Ons Brabant Fietst. Vanochtend kwamen ze met de opvallende campagne Sjees on Tour naar Breda, en komende maanden staan er bij meerdere Bredase bedrijven elektrische fietsen te leen. “Om werknemers op de fiets te krijgen, is de inzet van werkgevers écht nodig”, stelt Lizette van Bergen namens Ons Brabant Fietst.

Hoe zorg je dat werknemers vaker de auto laten staan en de fiets naar hun werk nemen? Met die vraag zijn Ons Brabant Fietst en het mobiliteitsnetwerk Brabant al jaren bezig. “Wanneer je wil dat werknemers vaker fietsen, dan moeten er drempels worden weggenomen. Zo moet de aanschaf van een (elektrische) fiets aantrekkelijk zijn. Moet er een goede fietsenstalling zijn. Of moeten er bijvoorbeeld faciliteiten zijn om even op te frissen wanneer je aankomt op je werk”, legt Lizette van Bergen uit. “In al die elementen zijn werkgevers een onmisbare schakel. Daarom zijn we nu met een opvallende campagne gestart: Sjees on Tour. We willen werkgevers wakker schudden.” De campagne bestaat uit een opvallende fietskaravaan met een DJ die vanochtend door Breda reed, en uit een elektrische ‘estafettefiets’ die bij diverse bedrijven komt te staan, zoals Amphia en Thuishulp Breda.

Tekst gaat verder onder de foto


Boy van Haperen krijgt het estafettestokje van wethouder Bakker

Boy van Haperen nam vanochtend namens Thuishulp Breda het estafettestokje van de Sjees Tour in ontvangst. Bij het kantoor van het bedrijf komt daarom tijdelijk een elektrische fiets te staan. “Die fiets is voor ons een mooie nieuwe stap om fietsen te stimuleren. Daar zijn we twee jaar geleden al mee begonnen, met als resultaat een nieuw fietsplan”, legt Van Haperen uit. “Ons personeel kan via dat fietsplan voor 36 maanden een fiets leasen, en krijgt daarbij financiële steun. In die periode zijn alle verzekeringen inbegrepen, en na 36 maanden krijgt het personeel de kans om de fiets te kopen. De reacties daarop zijn heel enthousiast. Juist voor een bedrijf als dat van ons, waarbij het personeel meerdere adressen in dezelfde wijk moet bezoeken tijdens een dienst, is fietsen ideaal.” Met de elektrische fiets die vanaf nu bij het hoofdkantoor staat, wordt ook fietsen bij het kantoorpersoneel gestimuleerd. 

Later die dag nam Robert Wagenmakers, voorzitter van de raad van bestuur, het estafettestokje namens Amphia in ontvangst. “Met deze actie dragen we bij aan de vitaliteit van onze medewerkers en aan het verminderen van de CO2 uitstoot door woon-werkverkeer

Gemeente
Wethouder Groen en Duurzaamheid Peter Bakker fietste, uiteraard, zelf ook mee in de opvallende fietskaravaan. “Als wethouder werk ik aan een schoon en mooi Breda. Meer mensen op de fiets helpt hierbij. Dit willen we dus graag stimuleren. Dat doen we als gemeente natuurlijk ten eerste als werkgever. We bieden onze werknemers goede arbeidsvoorwaarden en faciliteiten waarmee we het stimuleren om de fiets te pakken. En als het aan ons ligt, doen ook andere Bredase werkgevers dat”,

Afbeelding