Afbeelding
Foto: Ingrid Bothe

Zij deden mee aan de LoveLife Run: ‘Lopen met een lach en een traan’

Door: Ingrid Bothe Algemeen Uitgelicht

BREDA - De derde editie van de LoveLife Run vond zondag plaats in Breda. Bijzonder aan deze sponsorloop is dat de deelnemers (ex-)kankerpatiënten en hun familie, vrienden en behandelaars zijn. En dat maakt het een bijzonder evenement met zowel een lach als een traan. Eén van de deelnemers was Anne Klaassen. Zij kreeg in 2021 acute leukemie. Moeder Anne Bookelaar-Huinink kon vanwege haar behandeling zelf niet deelnemen, maar zag onder andere haar dochter Isa mee rennen. En een team van 13 lopers deed mee ter nagedachtenis aan Debby Vermeulen.

Begeleid door een professionele trainer bereiden de deelnemers van de LoveLife Run zich 12 weken lang voor op de run. Maar liefst 268 deelnemers liepen 5 of 10 kilometer om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Daarnaast wandelde een kleine groep deelnemers 2,5 km voor dit goede doel. Landelijk werd er al zo’n 127.000 euro opgehaald.

Anne Klaassen (33) 
29 november 2021 kreeg Anne de diagnose acute leukemie, nadat ze zich met verschillende klachten bij de huisarts had gemeld. “Ik kreeg blauwe plekken op mijn benen, viel af, en had last van bloedneuzen en een versnelde hartslag.” De prognose was niet goed. “De artsen gaven me acht weken als er niet behandeld zou worden.  Met behandeling schatten ze de kans dat ik nog twee á drie jaar zou leven op 20%.” Hartverscheurend nieuws: “Ons dochtertje Puck was net twee.”

Na twee dagen aanvullend onderzoek bleek Anne APL te hebben, een zeldzame vorm van leukemie met 80% kans op genezing. In het Erasmus kreeg ze twee maanden bloedtransfusies, chemo en medicatie. Anne: “Het was coronatijd. Ik voelde me eenzaam en was ontzettend bang voor mijn ziekte en om dood te gaan. Maar ik ging meteen in de vechtstand. Timo en Puck kwamen gelukkig elke dag langs.” 

Na acht weken werden er geen kankercellen meer in Anne’s bloed aangetroffen en mocht ze naar huis. Aansluitend werd ze zeven maanden lang om de maand op werkdagen poliklinisch behandeld. Tegenwoordig krijgt ze maandelijkse controles. Anne: “Heel voorzichtig beginnen we weer te vertrouwen op de toekomst. 16 jaar geleden was deze vorm van kanker niet te behandelen. Dankzij onderzoek ben ik er nog.  Daarom lopen we mee met de LoveLife run.”

Team Debby
“Geniet, ren, schitter en straal” was het motto van Debby Vermeulen. Deze woorden sieren dan ook de achterkant van de shirts van de 13 lopers die in haar naam deelnemen aan de LoveLife run. Zes jaar geleden werd bij Debby een knobbeltje ontdekt. Na een amputatie volgde een borstherstelproces. In 2020 werden uitzaaiingen ontdekt. Debby overleed in juni 2022 op 34-jarige leeftijd. Haar man bleef achter met hun twee dochters.

Debby’s moeder Petra: “Debby was ontzettend positief ingesteld. Ze werkte met hart en ziel als teamleider HCK in het Amphia. Ook tijdens haar ziekte koos ze voor het leven en bleef ze in mogelijkheden denken.” Debby deed in 2021 als één van de kankerpatiënten mee aan de LoveLife Run met Petra, zus Kim en schoonzus Wendy. In 2022 liep ze als trainer mee. Kim: “Eerst liepen we mét Debby, nu lopen we vóór haar.” “Mooi dat we dit kunnen doen”,  vult Wendy aan. “Een groot compliment voor de organisatie die dit mogelijk maakt!” Het team heeft een fantastisch bedrag opgehaald. Belangrijk, want: “Elke cent voor onderzoek telt”, zegt Petra. Door DNA-onderzoek, bijvoorbeeld kunnen we meer ontdekken over de eigenschappen van tumoren. En daarmee komen we steeds dichter bij het voorkomen en genezen van kanker. 

Tekst gaat verder onder de foto


Team Debby- Ingrid Bothe 

Anne Bookelaar-Huinink (31)
Anne heeft het MEN2a-syndroom, een zeldzame erfelijke ziekte waarbij gezwellen ontstaan in meerdere klieren en organen. Anne: “In 2018 werd er een tumor in mijn schildklier ontdekt. Drie jaar geleden werd tussen mijn halsslagaders een nieuwe tumor gevonden, met uitzaaiing naar de lymfen. Opereren was te risicovol, maar ik mocht meedoen aan een trial met behandeling met radioactief lutetium. Die sloeg aan.”

Anne krijgt elke drie maanden een scan. In november 2022 bleek de tumor helaas toch weer gegroeid, “met uitzaaiingen in mijn bijnieren”. Men2 is niet te genezen, maar er is in principe mee te leven. De behandeling is wel heftig. Anne: “Tijdens een kuur met lutetium en bestraling moet ik  twee weken in volledige isolatie.” 

Haar ziekte heeft natuurlijk flinke impact op het gezin gehad. “Mijn man René en ik hebben drie dochters: Isa (9), Evi (5) en Milou (3). Isa heeft mijn ziekte vanaf het begin heel bewust meegemaakt. Gelukkig hebben we een ontzettend uitgebreid netwerk waarop we kunnen terugvallen. En het glas is bij ons altijd halfvol!”  Anne liep de eerste editie van de LoveLife run zelf mee. “Dit jaar is dat helaas niet mogelijk door de effecten van de behandeling. Ik vind het wel heel bijzonder dat ik nu Isa mag aanmoedigen.”


Anne Klaassen