Afbeelding
Foto: Reddingsbrigade Breda

Reddingsbrigade Breda stelt reddingsboot beschikbaar aan Oekraïne

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - De Reddingsbrigade Breda heeft vrijdagavond aangekondigd een reddingsboot ter beschikking te stellen aan Oekraïne. Deze donatie is een reactie op de verwoestende overstromingen die zijn ontstaan na de doorbraak van de dam bij Cherson. Op donderdag riep Reddingsbrigade Nederland, de koepelorganisatie, op om boten te leveren aan Oekraïne. Verschillende reddingsbrigades, waaronder die in Breda, hebben snel gehoor gegeven aan deze oproep.

De Reddingsbrigade Breda zet zich in voor de bestrijding van verdrinkingsdoden. Het beschikbaar stellen van de boot aan Oekraïne sluit aan bij de missie van de reddingsbrigade en ze hopen hiermee hulp te bieden aan de slachtoffers van de overstroming. “Als we kunnen helpen levens te redden, doen we dat uiteraard graag”, aldus de reddingsbrigade. “Het is hartverscheurend om te zien hoe delen van Oekraïne momenteel onder water staan als gevolg van de doorbraak van de dam. We willen ons steentje bijdragen aan de Oekraïense bevolking, die al ernstig lijdt onder de oorlog.”

De Reddingsbrigade Breda benadrukt dat, ondanks het afstaan van één boot, er voldoende materiaal beschikbaar is binnen de vereniging om de waterveiligheid in Nederland te waarborgen. Momenteel bezit de Reddingsbrigade Breda vier operationele reddingsboten en daarom is besloten om één van deze boten beschikbaar te stellen voor de noodsituatie in Oekraïne. De boot, inclusief de bijbehorende motor, werd gebruikt door de brigade voor toezicht en trainingen. Het type boot, genaamd Rijker, is goed geschikt voor reddingswerk bij overstromingen. In de zomer van 2021 werden dit soort boten ook ingezet tijdens de overstromingen in Limburg.

Het is nog niet duidelijk wanneer de reddingsboten naar het rampgebied zullen vertrekken. Reddingsbrigade Nederland is momenteel bezig met het logistieke proces om de reddingsboot zo snel mogelijk naar Oekraïne te transporteren. De boot van Reddingsbrigade Breda wordt vandaag naar IJmuiden vervoerd, waar al het materiaal wordt verzameld. Vanuit daar zal het begin volgende week gezamenlijk worden getransporteerd, eerst naar Polen en vervolgens naar Oekraïne. Reddingsbrigade Nederland werkt samen met verschillende hulporganisaties om ervoor te zorgen dat de boot snel en efficiënt ingezet kan worden.