Aanpak overlast Noord: Softe aanpak voorbij

Analyse

ANALYSE – Burgemeester Van der Velden gaf woensdag aan dat de maat vol is met de overlast die jongeren veroorzaken in Geeren-Noord. Harde maatregelen wil hij treffen. Het credo: Wie niet luisteren wil moet maar voelen.

Jaren van overleg en initiatieven worden aan de kant geschoven, want alle initiatieven die al lopen hebben blijkbaar niet het gewenste resultaat.

Buurtvaders, het Grote Broer-project en een veiligheidsregisseur worden al jaren ingezet om in de Hoge Vucht de overlast van jongeren tegen te gaan. Contact leggen, overleggen en betrekken zijn de kernwoorden die worden gehanteerd.

Maar praten en positief benaderen lijken niet voldoende gezien de uitspraak van de burgemeester. Sterker nog, de tijd van de softe aanpak is voorbij.

Dat was al de bedoeling met de introductie van acht stadsmariniers, die met een groter mandaat de overlast te lijf moeten gaan. Maar de politiek en dan met name de VVD, die de term in de verkiezingscampagne introduceerde, heeft nog geen idee hoe de functie moet worden ingevuld.

Nu lijkt het geduld van de burgemeester zelfs op, want het college is bereid tot harde maatregelen. Mocht het gewenste resultaat uitblijven dan wil het stadsbestuur overgaan tot huisuitzetting van het hele gezin. Wel alleen in het uiterste geval, stelt Van der Velden.

De Buurtvaders en Grote Broers hebben het nakijken en zelfs de stadsmariniers zijn blijkbaar niet nodig. Geven de jongeren geen gehoor, dan is het inpakken. Jaren van overleg over de wijze van aanpak zijn dus overbodig en is nu daadkracht het magische woord. Wie niet luisteren wil moet maar voelen.

Daarmee geeft het college een duidelijk signaal af, dat wel vraagt om een even heldere en daadkrachtige aanpak. Anders blijft een teleurgestelde buurt achter.