Analyse: Busselaar moet snijden in salarissen NAC

  Analyse

ANALYSE – NAC’s nieuwe directeur Ed Busselaar heeft aangekondigd hard te gaan saneren. Daaruit kan maar een conclusie getrokken worden: NAC moet snijden in de spelerssalarissen.


Busselaar was woensdag helder in zijn verhaal. Hij komt om de club te redden, en dat kan volgens hem alleen door in de kosten te snijden. NAC heeft in zijn ogen het huishoudboekje niet goed gehanteerd: er gaat meer uit dan dat er inkomt.

Het grootste deel van het geld gaat, zoals het een voetbalclub betaamt, naar de spelersgroep. Een te groot deel, een andere conclusie kan niet getrokken worden. Dat was iets dat interim-directeur Bernard Ouwerkerk bij zijn afzwaaien begin januari ook al aangaf. ‘In juli bij het afsluiten van nieuwe contracten met spelers kan een volgende stap gezet worden.’

Ook bestuursvoorzitter Bas van Bavel gaf bij zijn nieuwjaarsspeech al een voorzet in die richting. NAC zou komend seizoen negen ton op salarissen gaan bezuinigen. Daarmee zou de club ook weer aan de eisen van de KNVB voldoen. De bond eist dat maximaal 60% van de begroting naar salarissen gaat. Bij NAC was dit 67%.

Uit alles valt af te leiden dat die negen ton niet genoeg is. Busselaar moet hard ingrijpen, zo zegt hij zelf. Dat betekent simpelweg: sterk verlaagde salarissen bij contractverlenging van spelers en dure jongens in de uitverkoop, al is het tegen een lagere transfersom. Met andere woorden: van grootverdieners Leonardo en Amoah moet afscheid genomen worden.

De woorden van Busselaar in Langs de Lijn woensdagavond, dat saneren niet ten koste mag gaan van sportieve prestaties, geven echter weinig hoop. Als NAC gezond wil worden, moet er gesneden worden in de grootste kostenpost, en dat zijn de salarissen. Het is naïef om te veronderstellen dat dit gaat zonder dat de sportieve prestaties daar onder lijden.

Ten slotte moet NAC ook andere projecten goed onder de loep nemen en daarvan de risico’s bekijken. Zoals bijvoorbeeld de eerder uitgestelde verbouwing van de hoofdtribune.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief