De Winterboulevard Breda is vrijdagavond 11 december geopend. foto Perry Roovers
De Winterboulevard Breda is vrijdagavond 11 december geopend. foto Perry Roovers

Analyse: Eerst visie, dan ijsbaan

  Analyse

ANALYSE – Weer is er onenigheid tussen marktkooplui en de gemeente Breda. Dit keer gaat het om de plannen voor een ijsbaan op de Grote Markt rond de kerstdagen. Deze twisten zouden niet nodig zijn als er een heldere gezamenlijke visie zou zijn.


Telkens als ondernemers of gemeente plannen ontwikkelen voor de Grote Markt, toch de huiskamer van Breda, is het plein te klein voor de ambulante handel, zoals de marktkooplui genoemd worden. Zij vinden dat ze de oudste rechten hebben en dat de markt op de Grote Markt thuishoort. Bovendien weten ze uit ervaring dat verplaatsing van de weekmarkt zorgt voor omzetderving.

Het meest recente voorbeeld was de verplaatsing van de markt bij de komst van het Glazen Huis naar Breda. Toen vonden de marktkooplui hun kraampjes terug langs de nieuwe Haven. Pitoresk, dat wel, maar geen succes. Een tochtgat, zo vonden de kooplui.

De druk op de Grote Markt is begrijpelijk. Ondernemers willen samen met gemeente een aantrekkelijke binnenstad, waar dingen gebeuren. Kermis, ijsbanen en andere activiteiten die bezoekers naar de stad trekken. Liefst op een mooie centrale plek in de stad: de Grote Markt.

De argumenten vliegen nu bij elk nieuw plan opnieuw over tafel. Dat is geen slimme weg. Gemeente en marktkooplui zouden met elkaar een gezamenlijke visie moeten ontwikkelen. Daar moet open gekeken kunnen worden naar een eventuele andere plaats voor de markt, al dan niet permanent. Maar daarbij moeten ook de kooplui zelf kritisch kijken naar hun eigen inbreng. Zo is de dinsdagmarkt al jarenlang een trieste bedoeling, met soms rijen aan lege kraampjes.

Pas als er een gezamenlijke visie is, kan de Beste Binnenstad zich ook na afloop van deze titel profileren als stad waar het goed toeven is, waar altijd iets gebeurt. En waar een goede weekmarkt is.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief