NAC verliest met 1-3 van Feyenoord. foto Peter Visser
NAC verliest met 1-3 van Feyenoord. foto Peter Visser

Analyse: Nu wacht uitdaging voor Busselaar

Analyse

ANALYSE – NAC-directeur Ed Busselaar lijkt het lek boven te hebben bij de Bredase voetbaltrots. Geen belastingschuld meer, regelingen met andere schuldeisers en dure spelers vertrokken. Nu wacht de grootste uitdaging, weerstand bieden aan de roep om spelers.

Ed Busselaar heeft het afgelopen half jaar bergen met werk verzet. Zijn gesprekken met de verschillende schuldeisers hebben ervoor gezorgd dat de rust is wedergekeerd in Breda. Ook intern schiep hij duidelijkheid. Da’s mooi.

De strenge hand van Busselaar heeft ook zo z’n gevolgen. Sportief gezien. Want technisch-directeur Jeffrey van As moet al maanden shoppen met een geblokkeerde creditcard, terwijl hij ook nog eens zijn in potentie beste spelers noodgedwongen moest laten vertrekken.

Zorgenkind Leonardo en steunpilaar in de spits Amoah vertrokken, daarmee lucht scheppend op de begroting. Tel daarbij op dat NAC zich vooral versterkte met jeugdspelers en zie daar de sportieve uitdaging voor trainer John Karelse.

NAC vindt zich na vijf wedstrijden terug op de gedeelde laatste plaats, samen met Excelsior. Karelse gaf na NAC-Feyenoord aan zich ‘natuurlijk’ zorgen te maken. NAC wil nog een spits erbij, maar wie en hoe? En wat mag dat kosten? Daar ligt de uitdaging voor Busselaar. Zo gaat dat in de voetballerij.

Bij uitblijvende resultaten wordt de roep om een versterking alleen maar groter, en de druk op de club om ‘iets te doen’ evenzeer. Die vraag komt van buiten, van sponsors en fans, maar ongetwijfeld ook van binnen. Maar al te vaak heeft dat bij NAC – en bij veel andere clubs – geleid tot noodsprongen waarbij even salarisplafonds en andere regels vergeten werden.

En dan begint de rekensom. Brengt die dure speler echt die doelpunten en zorgt-ie ervoor dat NAC boven de degradatiestreep blijft? Voor Busselaar de taak vertrouwen uit te spreken in de huidige selectie en organisatie en zich niet gek te laten maken. Tenminste niet te gek. Want een nieuwe spits moet er ‘natuurlijk’ komen. Ja toch?