Vlnr. Janus Oomen, André Lips, Pim Gooijers en Irène Verkuylen. foto's BredaVandaag.nl
Vlnr. Janus Oomen, André Lips, Pim Gooijers en Irène Verkuylen. foto's BredaVandaag.nl

Verjonging CDA Breda lijkt verder weg dan ooit

  Analyse

ANALYSE – Weer stapt een belangrijke speler bij de CDA-fractie binnen korte tijd op. Fractievoorzitter Irène Verkuylen die het stokje van André Lips overnam, vindt haar fulltime baan niet langer te combineren met haar werkzaamheden als politica en keert de Bredase politiek de rug toe.


Wisseling
Dat belangrijke functies binnen diverse politieke fracties in Breda wisselen, is niet zeldzaam. Zo gaf onlangs Klaas Dijkhoff zijn fractievoorzitterschap van de VVD door aan Patrick Ernst. Ook Bart Vos van D66 verhuisde recent naar Utrecht, waardoor hij zijn raadswerk in Breda niet langer kon uitvoeren. Zijn aanmelding als politicus bij de gemeente Utrecht is al de deur uit.

Het CDA kent daarentegen dit en vorig jaar een langere en wellicht zorgwekkender reeks van pijnlijke tegenslagen. Pim Gooijers, André Lips en Aldo Voorn legden binnen afzienbare tijd allemaal hun functie neer, respectievelijk als partijvoorzitter, fractievoorzitter en raadslid. Lips stelde de negatieve publiciteit rond zijn persoon zelf ter discussie en deed een stapje terug. Aldo Voorn gaf louter persoonlijke redenen op als reden voor zijn vertrek.

Verjonging
Partijvoorzitter Gooijers beargumenteerde zijn vertrek met de roep om verjonging, iets wat het vertrek van Aldo Voorn, toch één van de zo gewenste jonge honden binnen de partij, niet ten goede kwam. Oud-wethouder van Breda Janus Oomen, met zijn 71 jaar toch niet de jongste, achtte met het vertrek van Voorn zijn tijd om een plek in de raad terug te nemen legitiem. Hij had bij de verkiezingen van 2010 immers voldoende voorkeurstemmen weten binnen te slepen.

Een opvolger voor Gooijers is nog niet bekend. Jac Trum neemt voorlopig de honneurs waar. Een nieuwe CDA-fractievoorzitter daarentegen zou binnen de partij al wel bekend zijn, maar wie dat is maakt de fractie op 2 februari bekend. Het CDA bracht woensdag na het vertrek van Verkuylen naar buiten de Ulvenhoutse Els Groeneweg, permanent CDA-campagneleider en organisatieadviseur, aan te wijzen als opvolger van de fractievoorzitter.

Kieslijst
Commissielid niet-raadslid Peter Elbertse reageert lachend op de vraag of hij niet graag alsnog een zetel in de Bredase gemeenteraad had willen krijgen. “Daar gaat het niet om”, zegt hij stellig. “Je hebt met de wet, de kieslijst en voorkeurstemmen te maken. Janus Oomen heeft destijds zijn plek aan Aldo Voorn afgestaan. Toen Aldo vertrok, wilde Janus zijn plek wel terug. Zo is dat ook met Els Groeneweg. Zij stond een plek hoger op de kieslijst.”

Ver weg
Raadslid Linda van Beek is binnen de CDA-fractie eigenlijk nog als enige raadslid over met het stempel 'onder de veertig jaar oud'. Met de terugkomst van Janus Oomen en het vertrek van Aldo Voorn lijkt de verjonging binnen het CDA daarmee verder weg dan ooit.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief