Analyse: Gemeentelijke wiet, voorlopig niet

  Analyse

ANALYSE - Een meerderheid van de Bredase raad is een voorstander van het legaliseren van de achterdeur van de Coffeeshops. Met andere woorden, het legaal kweken van wiet in de eigen stad. Maar zover is het nog lang niet.


Het standpunt is leuk, het is waarschijnlijk ook dé oplossing voor het decriminaliseren van het wietgebruik. Maar het is geen reële oplossing.

Nu zijn coffeeshops afhankelijk van de aanvoer van illegaal gekweekte wiet. Vaak komt dat van professionele, maar illegale kwekerijen.

Kleinschalige kweek komt vast voor, maar de shops zijn afhankelijk van een betrouwbare toevoer van hun producten. Die komen dus uit de illegaliteit. Illegaal gekweekt, vaak met afgetapte stroom. Productie waar geen belasting over wordt betaald. Zie hier de illegale achterdeur.

Dat shops dit van kleine thuiskwekers zouden inkopen, lijken mooi weer praatjes. De hoeveelheden die de shops nodig hebben komen niet van een lieftallige hobbykweker, die zes plantjes in zijn vensterbank met liefde verzorgt zodat de Bredase liefhebber van joint aan zijn trekken komt. Die komen uit de illegaliteit, dus de criminaliteit.

Daar wil de Bredase raad dus vanaf. Liefst met een legale Bredase wietplantage. Daarover gaat burgemeester Van der Velden een brief sturen aan minister Opstelten. En daar gaat het mis.

Opstelten is zoals bekend geen voorstander van dit soort experimenten. Hij verwijst naar nationale en internationale wetgeving en lijkt niet van zins mee te gaan met de Bredase experimenteerdrift.

Het plan voor een legale Bredase wietkwekerij is daarmee vergelijkbaar met het idee dat Breda zich moet aanmelden als speelstad voor het WK-voetbal. Ook dat is leuk, maar totaal ongeloofwaardig zolang de Fifa het WK niet heeft toegewezen aan Nederland.

Zo staat het er ook voor met de legale wietplantages in Nederland. Breda heeft zich genomineerd, maar wijziging van het landelijke beleid is nog niet zover. En dat gaat waarschijnlijk ook nog wel even duren.

De legale achterdeur voor de wietshop is dus nog even weg.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief