Het eerste damesteam van Barons, dat uitkomt in de hoofdklasse in seizoen 2009-2010. foto Barons

High Five bederft seizoenseinde Barons dames

Basketbal

BREDA - De vrouwen van Barons hebben hun laatste wedstrijd van het seizoen met 54-51 verloren van degradant High Five. Het was een nederlaag die hard aankwam in het Bredase kamp.

Door het verlies miste Barons net de seizoensdoelstelling: van een vierde plaats in de hoofdklasse, al zou dat een gedeelde vierde plaats geweest zijn.

Analyse van de wedstrijd levert het beeld op van een te slecht schietend Barons: 30 procent. Die prestatie staat in schril contrast met het seizoensgemiddelde van 40 procent en met het schotpercentage van 48 procent in de eerste wedstrijd tegen High Five, pas drie weken geleden. High Five schoot juist wel goed. Vooral uitblinkster Myrna van de Wiel aan Tilburgse zijde kreeg teveel vrijheid en gebruikte die dankbaar. Ze scoorde de helft van de Tilburgse productie, 27 punten dus.

In het eerste kwart was Barons zoekende naar de juiste verdedigingsvorm, die werd echter niet gevonden. waardoor het in de Stadssporthal 19-10 stond na het eerste kwart.

In het tweede bedrijf schakelde coach Martin Gommers over op een man-to-man verdediging. High Five kwam nu minder aan scoren toe maar het eigen schotpercentage bleef dramatisch. Het was goed voor Barons dat Claudia Weterings regelmatig een aanvalsrebound pakte en afmaakte waardoor het nog aan enige productie kwam.

In de derde periode ging het wel beter. Er viel eindelijk eens een afstandsschot in en High Five scoorde iets moeizamer. Na vier minuten in deze perioden hadden de gasten aansluiting terug (34-32) en met een driepunter kwamen ze bij 37-39 voor het eerst op voorsprong. Een toevalsdriepunter van de thuisclub was er de oorzaak van dat Barons het derde kwart toch niet voordelig afsloot.

In de vierde periode kon Barons niet doordrukken. Het bleef een spannende wedstrijd. Tot 48-48 in de zevende minuut ging de score gelijk op. Toen lukte bij Barons niets meer en kwam High Five toch weer op voorsprong. Een driepunter in de laatste minuut deed eigenlijk de deur op slot want daarmee werd het 54-48. De driepunter die Asha Gommers in de buzzer nog scoorde gaf de indruk dat Barons dichtbij een overwinning is geweest maar het was duidelijk dat het zich in deze wedstrijd gewoon heeft laten aftroeven door High Five.

"Gelukkig is het dit seizoen maar één keer voorgekomen dat Barons verloor van een ploeg die lager op de ranglijst staat", concludeert coach Martin Gommers. "Maar helaas is dit dan meteen wel tegen de degradant en in de laatste wedstrijd van het seizoen. Al met al is het echter wel een zeer geslaagd seizoen geweest voor ons."

High Five ds1-Glaslijn Barons ds1 54-51 (19-10, 32-24, 42-41)
Scores: Claudia Weterings 22, Asha Gommers 8, Leontien Evers 6, Janneke Brouwers 4, Liesbeth van Vuuren 4, Anouk Goverde 3, Liedewei Ratgers 2, Joyce van Rijckevorsel 2.