Foto ImiraFoto

Barons wint topper tegen Kimbria

Basketbal

PRINCENHAGE - Barons dames 1 heeft de topper tegen Kimbria met 69-50 gewonnen. Thuis in De Doelen bleken de Bredase basketbalsters een hecht collectief.

Puur op karakter en door op te treden als sterk collectief heeft Barons deze topper tegen het eveneens ongeslagen Kimbria uit Maastricht gewonnen. Wisselvallig was het ook maar omdat voor Barons het lekkerste stuk van de taart aan het einde van de wedstrijd zat, hebben speelsters en coach een heel weekend lang een heerlijke nasmaak gehouden. Heel wat anders dan een week eerder tegen Souburg, toen een goede start gevolgd werd door een zwak einde.

Kimbria overtuigde met sterk centerspel vanaf het begin. Bij 6-10 had het de eerste voorsprong te pakken. De fanatiek door veel supporters aangemoedigde thuisclub knokte zich terug maar kreeg in de zevende minuut al te maken met het uitvallen van center Liedewei Ratgers. Zij kwam niet meer terug in de wedstrijd.

Toen de eerste periode bij 15-16 werd afgesloten, volgde een zwakke periode. Het probleem van de zwakke afwerking stak opnieuw de kop op. Het ergste was dat Kimbria met breaks, afstandschoten en vooral wederom de sterke en beweeglijke centers de voorsprong opvoerde tot liefst 15-28 in de zesde minuut. Aanvoerster Liesbeth van Rhijn-Van Vuuren brak daarna voor Barons de ban en liet de eerste Bredase score optekenen. Vooral door de zonepress die deze wedstrijd een erg sterk wapen bleek, scoorde Barons in de achtste minuut zelfs acht punten op rij. Bij rust was de achterstand praktisch weggewerkt.

Toch kwam er in de derde periode geen doorbraak. Die zat er wel aan te komen, want Barons kreeg steeds meer kansen van de enigszins tanende Maastrichtse verdediging. Het schotpercentage van de gastvrouwen was echter veel te laag om over de tegenstandsters heen te kunnen gaan.

In het vierde kwart gebeurde dat wel. Onder aanvoering van topscoorster Asha Gommers kwam Barons ‘erop en er wel heel ver over’. Zij maakte 14 van haar 16 punten in dit kwart met honderd procent scores waaronder drie loepzuivere driepunters. Barons overspeelde Kimbria in dit kwart met de geweldige cijfers van 31-10. Alles lukte nu, de verdediging bleef een ijzersterke basis en iedere speelster deelde mee in de ‘flow’.

Barons blijft zeker nog twee weken ongeslagen: volgende weekend is er geen wedstrijd.

Barons-Kimbria 69-50 (15-16, 30-32, 38-40)

Scores Barons: Asha Gommers 16, Joyce van Rijkevorsel 13, Liesbeth van Rhijn-Van Vuuren 11, , Janneke Brouwers 7, Sanne van Dongen 6, Claudia Weterings 5, Leontien Evers 5, Kirsten van de Sande 2, Anouk Goverde 2, Liedewei Ratgers 2.