Foto ImiraFoto
Foto ImiraFoto

Barons kan lang genieten van zege

  Basketbal

MAASTRICHT/PRINCENHAGE - Na het verlies tegen Deurne Pioniers voelde Barons zich afgelopen weekend in het verre Maastricht echt in een underdog-positie zitten. Coach Martin Gommers ging er in ieder geval vanuit, dat Kimbria heel wat zenuwen de baas moest blijven, want bij een Limburgse zege lag het kampioenschap voor het grijpen. Althans, dan was Barons wel zo’n beetje uitgeschakeld. Het liep goed af: 69-72 in het voordeel van de ploeg uit Breda.


Barons koos ervoor om van de eigen kracht uit te gaan. Dat wil zeggen dat het de zonepress met volle kracht ging inzetten. Die verdedigingsvorm was in oktober in Breda de belangrijkste oorzaak voor het tot dusver enige verlies van Kimbria in deze competitie. Gommers was benieuwd of de Kimbria-coach nu wel een antwoord had. Hij had hierop al geanticipeerd door de press minimaal aan te passen. Naar zou blijken met groot rendement.

Even was Barons verrast, dat Kimbria op het centrecourt speelde. Zou dat bedoeld zijn als wapen tegen de Bredase press? Op een groot veld kun je die namelijk makkelijker omzeilen. Uit het wedstrijdverslag van Kimbria weten we inmiddels, dat het centrecourt inderdaad om die reden werd ingezet. Het pakte averechts uit. De eigen speelsters sjouwden zich eerst een breuk om het veld op te bouwen en daarna liepen ze zelf het meest onwennig over het grote veld met de vreemde belijning. Diverse malen leverde dat balverlies op.

Zelf scoorde Barons weer eens ouderwets. Het begon met een score van revival-center Janneke Brouwers en daarna leverde de eerste zonepress meteen balwinst op. In de tegenaanval knalde Liesbeth van Rhijn-Van Vuuren de eerste driepunter binnen: 0-5. De Bredase verdediging stond als een huis. In de eerste minuten kreeg de rode brigade slechts tegenscores uit snelle breaks die het zelf door passfouten in gang had gezet. In de setplay kwam Kimbria slecht uit de verf. Even leek Kimbria het initiatief over te nemen, maar toen was daar die driepunter buzzer-beater van de Bredase aanvoerster Liesbeth van Rhijn-Van Vuuren: 18-19.

In de tweede periode verliep het spel niet anders. Beide ploegen scoorden om en om. Bij 25-31 had Barons een gaatje geslagen maar binnen één minuut was Kimbria terug: 31-31. Vooral het centerwerk met schotjes van korte afstand was effectief. Bij 33-33 leken de teams gelijkwaardig naar de kleedkamer te gaan voor de rust, maar wederom maakte Barons een buzzer-beater. Nu met een tweepunter van Kirsten van de Sande en het was 33-35. Achteraf gezien twee belangrijke buzzer-beaters dus.

In deel drie van de wedstrijd nam Barons direct afstand van Kimbria. Na een score van Janneke Brouwers, een driepunter van Asha Gommers en een score met bonus van Joyce van Rijckevorsel (mooie pick-and-roll) hadden we een serieus gat geslagen: 37-45. Even leek Kimbria terug te komen (46-51), maar toen produceerde Kirsten van de Sande de vijfde Bredase driepunter van de avond: Vervolgens maakte Janneke Brouwers een score met bonus en knalde Liedewei Ratgers er twee vrije worpen in: 48-60 en een hele grote kans op een sensationele overwinning. Kimbria verloor immers nog niet in eigen huis dit seizoen.

In het vierde kwart vocht Kimbria voor wat het waard was. Hun fullcourt man-to-man press leverde enkele malen balwinst op, maar de Barons-press bleef ook gevaarlijk. Door de druk en minder eigen scores, kwam ook de Barons-press minder in stelling en kreeg Kimbria de kans zich terug te vechten. Inside werd de thuisclub nu steeds effectiever en de voorsprong van de gasten slonk. Toch bleef er steeds een veilige marge van vijf of drie punten over. Bij 69-70 en nog 25 seconden op de klok was het even billen knijpen, maar Kirsten van de Sande werd foutief afgestopt en bleef heel koel op de vrije worplijn: 69-72. De laatste aanval van Kimbria leverde een noodschot op dat geen doel trof.

De stunt was een feit. Eindelijk speelde Barons aanvallend weer eens op niveau getuige de 5 op 9 driepunters en 20 op 43 veldprestatie. Verdedigend werden de opdrachten strak en gedisciplineerd uitgevoerd. Resultaat was een topwedstrijd, want ook Kimbria speelde een puike pot.

Kimbria ds1-Glaslijn/Barons ds1 69-72 (18-19, 33-35, 48-60)

Scores Barons: Kirsten van de Sande 16, Janneke Brouwers 15, Liedewei Ratgers 9, Sanne van Dongen 9, Liesbeth van Rhijn-Van Vuuren 8, Joyce van Rijckevorsel 8, Asha Gommers 5, Leontien Evers 2, Anouk Goverde 0.