Van Riel Automotive: ‘Wij leveren mobiliteit in elke vorm’

  Bedrijvig Nieuws

BREDA - Al bijna 85 jaar bestaat het Bredase familiebedrijf Van Riel inmiddels, waarvan de laatste 24 jaar als Hyundai-dealer. Niet zonder trots: "De auto van de toekomst, die leveren wij al", vertelt directeur Peter van Riel. Hij vertelt over de veranderende markt. "Wij leveren mobiliteit."


Mobiliteit is voor Van Riel Automotive Breda in elk geval al 24 jaar Hyundai. Een merk dat de afgelopen jaren qua technologische ontwikkelingen voorop loopt. Het maakt hem trots. "Wij hebben drie elektrische auto's die direct leverbaar zijn, de Ioniq, de Kona vanaf juni en de IX35 op waterstof. Daarmee zijn we uniek, waar andere merken een model hebben of hele lange levertijd. U wilt snel een elektrische auto rijden? Dan moet je bij ons zijn!"

Het zijn volgens de algemeen directeur echt de auto's van de toekomst. "Tegen een zeer concurrerende prijs. Alles wat je kunt bedenken zit erop: van lane-assist tot autodrive, waarbij de auto zelf afstand houdt en optrekt en remt. En je kunt met een druk op de knop instellen of je auto uitrolt of remt op de motor en daarmee energie opwekt."

Het merkdealerschap van Hyundai is een deel van wat Van Riel doet. Daarnaast voert het familiebedrijf uit Breda ook James (service en auto onderhoud) en Autohopper (autoverhuur). Beide activiteiten komen voort uit de overtuiging dat autogebruik en autobezit gaan veranderen.

Van Riel ziet het bij de jongeren. "Die willen een abonnement, waar ze niet voor jaren aan vast willen zitten, voor een vaste prijs per maand. Die auto's hebben wij nu op die manier in ons pakket. Minimaal een half jaar of een jaar, daarna opzegbaar. Vergelijk het met je telefoonabonnement." Van Riel snapt de voorkeur van de nieuwe bestuurders wel: "Je hebt geen verrassingen als gebruiker."

De service die Van Riel levert met James Autoservice, past bij de langetermijnvisie die hoort bij een familiebedrijf. Precies daarom praat Peter al geruime tijd mee in een werkgroep met duurzame partners naar hoe Breda in de toekomst van A naar B gaat in de stad. "Niet uit eigenbelang, maar vooral voor de maatschappij", motiveert hij. "We willen het autogebruik verduurzamen."

In die werkgroep gaat het over deelauto's. "Waarom hebben mensen een tweede auto die je maar een keer in de week echt nodig hebt? Omdat ze niet mis willen grijpen. Dat moet je goed regelen. In elke wijk moet een aantal deelauto's staan." Het delen van auto's levert de maatschappij voordeel. "Een deelauto vervangt misschien wel vijf tweede auto's. Daardoor ontstaat ruimte om te leven in de drukke stad, het maakt de stad prettiger."

Van Riel levert binnen het eigen bedrijf alle verschillende vormen van mobiliteit. Met de verkoop van nieuwe en gebruikte auto's, met private-lease via abonnementsvormen, maar ook met Autohopper voor kortdurige verhuur in onder andere Breda. "Wil je spullen vervoeren, dan huur je een busje, wil je meer mensen vervoeren dan in je eigen auto passen, dan kies je een SUV. Of heb je maar voor een dag een tweede auto nodig? Dat kan vanaf 19 euro per dag op meerdere locaties in de stad."

Ook al voorziet Van Riel in de toekomst een verschuiving naar autogebruik in plaats van autobezit, eigenaren van auto's zullen er altijd zijn. "Met James Van Riel hebben we een universeel merkonafhankelijk servicebedrijf, waarvoor we voor particulier, maar ook voor leasemaatschappijen, bedrijven of gemeenten auto onderhoud verrichten tegen heldere prijzen."

Historie
Trots zijn de broers ook op het familiekarakter en op de historie. "Paul en ik zijn dagelijks op de vloer, hebben contact met de klanten. Onze moeder werkt ook nog mee. Je voelt je hier altijd welkom, daar zorgen de gastvrouwen en ons betrokken personeel voor. De mens staat hier centraal."

De geschiedenis is terug te zien in de historische hoek, waar de werkbank van de vader van de drie broers staat, net als een Trabant. "Dat was met Wartburg het eerste merk dat we voerden, toen vanaf de Poolseweg."

Het tekent ook de instelling van het bedrijf. Met historisch besef werken aan de toekomst.

Van Riel Automotive BV
Opgericht: Familiebedrijf sinds 1934, eerst als transportbedrijf
Aantal medewerkers: 17
Bestaat uit: Hyundai-dealer Van Riel, James Van Riel, Autohopper Breda
Huidige leiding: Peter (aftersales) en Paul van Riel (sales).

Adres: Charles Petitweg 1, Breda (sinds 1996)
www.vanriel.nl
info@vanriel.nl

(gesponsord verhaal)

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief