Glad Gietvloeren: oog voor detail en kwaliteit

  Bedrijvig Nieuws

BREDA - De gietvloer.  Tot een aantal jaar geleden pasten ontwerpers en architecten deze bijzondere vloeren vooral nog toe in bedrijfspanden of zelfs laboratoria.  De laatste jaren kiezen ook particulieren steeds vaker voor een gietvloer. Dat verbaast Ramon Mulder en Joey van der Waals van Glad Gietvloeren niets.


De twee specialisten hebben sinds kort de krachten gebundeld in hun kersverse bedrijf, dat deze week feestelijk wordt geopend (zie kader). "Maar ik ben al dertig jaar bezig met kunststofvloeren", vertelt Mulder. De twee leerden elkaar kennen bij een klus en herkenden het streven naar perfectie bij elkaar.

Maar om bij het begin te beginnen: wat is nu eigenlijk een gietvloer? De naam zegt het al: het materiaal wordt over de bodem gegoten. "Dat gaat niet in een keer", vertelt Van der Waals. "Eerst moet de vloer stofvrij en glad zijn, daarnaast breng je de vloer in meerdere lagen aan."

Smaak
Afhankelijk van het materiaal is de vloer harder, bij epoxy of elastischer, bijvoorbeeld als gewerkt wordt met polyurethaan. "Waar je voor kiest, dat hangt erg van de wensen en de smaak af",vertellen de twee. "Een hardere epoxyvloer zal eerder krassen, een zachtere polyurethaan heeft weer meer akoestische eigenschappen en is comfortabeler."

Qua uiterlijk is er vanalles mogelijk. "We kunnen een vloer met 75 procent kurk leggen, waarbij je een gegoten kurkvloer hebt zonder naden", vertelt Mulder. "Maar ook glitters kun je mengen in de vloer, of metaaldeeltjes voor een metallic look", vult zijn compaan aan. De twee volgen de ontwikkelingen in de markt nauwgezet. "Relatief nieuw en erg in opkomst is de echte cementgebonden gietvloer, die heeft een echte betonuitstraling."

Kwaliteit
Het plezier van een gietvloer begint bij de planning. "Die is heel erg belangrijk. We moeten echt stofvrij kunnen werken, dus als je een verbouwing hebt, dan moeten stucadoors en schilders klaar zijn", geven de specialisten aan. "Je kunt dat ook echt niet over de vloer, want je ziet alles. Bovendien moet de ondervloer helemaal droog zijn."

Voor het aanbrengen van een vloer reserveren de twee daarom een week. "Je begint met het egaal maken van de vloer. Of een vloer vlak is, zie je pas echt goed als een ruimte leeg is. Vaak zie je dat de hoeken van een ruimte nog een beetje omhoog lopen. Als je die niet genoeg afvlakt, wordt de vloer daar dunner of loopt ie weg. Dat zijn belangrijke details."

Ander belangrijk detail: "We gebruiken goed materiaal en nemen voldoende mee", vertelt Mulder. "Dat lijkt voor de hand liggend, maar dat zie je wel eens anders. Bovendien leggen we met eigen opgeleide mensen, die weten wat ze doen."

Verwachtingen
"Natuurlijk moet je goed weten wat je kiest. Dat geldt voor een houten vloer, maar ook voor een gietvloer. Zoals er in een houten vloer putjes en krassen kunnen komen, zo kan een gietvloer ook krassen. Een hardere wat eerder dan een zachtere. Dat verhaal vertellen we ook altijd."

Wanneer kun je voor een gietvloer kiezen? Eigenlijk altijd. "Ook in een appartement, al denken klanten wel eens dat dit niet mogelijk is. Dat is een misverstand. Wij hebben een goedgekeurde, dempende ondervloer."

Een gietvloer is ook een kwestie van smaak. "Je hebt geen naden. Daarmee past het het ook bij een sobere en minimalistische of industriële inrichting. Bij een strakke vloer, kun je met andere dingen sfeer toevoegen aan je interieur. Wie echt iets bijzonders wil, kan kiezen voor een geheel witte vloer", vertelt Mulder.

Hoe dat eruit ziet, is in de bijzondere tunnelvormige showroom te zien van Glad Gietvloeren. Die bevindt zich in het pand van Lensvelt aan het Minervum. Daar zat tot enige tijd geleden eveneens een gietvloerbedrijf, van andere eigenaren. In de showroom zijn in verschillende ruimtes toepassingen te zien.

Feestelijke opening
Glad Gietvloeren viert op 30 en 31 maart en 2 april de feestelijke opening. De drie dagen is de showroom geopend tussen 10.00 en 18.00 uur.

Glad Gietvloeren
Minervum 7003
4817 ZL Breda
www.gladgietvloeren.nl

Geopend:
Dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur
Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
En op afspraak.

(gesponsord verhaal)