Logo bredavandaag.nl
Martijn Räkers.
Martijn Räkers.

Martijn: energie uit telkens hetzelfde liedje

  Blog

BLOG - Donderdag 4 juni 2015 starten twee teams van elk tien deelnemers namens het OLV aan de beklimming van de Alpe d’HuZes. Vandaag in de elfde bocht, halverwege het traject, passeert Martijn Räkers.


“In mijn nabije omgeving heb ik bekenden verloren aan kanker. De moeder van Jan, een goede vriend van mij, heeft een hersentumor en is ernstig ziek. Daarom fiets ik samen met hem en het hele OLV-team de Alpe d’HuZes meerdere keren op.”

De pedalen van Martijn zijn fiets gaan inmiddels zeer regelmatig rond. “Op donderdag train ik bij mijn wielervereniging  ‘De Jonge Renner’. We oefenen dan de draai- of waaiertechniek, waarbij telkens iemand anders het voortouw neemt. Verder staan intervallen op het programma. Op zondag rijd ik soms een koers bij de ‘De Jonge Renner’ of train ik met het OLV-team. Samen met Jan spinnen we bij onze sponsor ‘Flowpoint’ in Jeugdland. Op zaterdag fiets ik bij mijn wielervereniging.”

Martijn zijn omgeving reageert enthousiast op zijn deelname.  “Iedereen vraagt hoe gaat het trainen? Mijn vader heeft twee jaar geleden zelf de Alpe d’HuZes tweemaal beklommen. Vandaar dat ik het nu als uitdaging driemaal ga proberen. In juni zijn ook mijn ouders in Frankrijk van de partij. Mijn vader is een voorbeeld voor mij. Ik mag nu rijden op de vroegere racefiets van mijn vader waarop zelfs mijn opa nog gereden heeft.”

Martijn is een redelijk goede planner. “Ik ben sportief, enthousiast en sociaal. Maar doordat ik druk ben, zie ik met al mijn bezigheden soms door de bomen het bos niet meer. Naast schoolwerkzaamheden en de sport blijft er nog voldoende tijd over voor chillen, een mooie film kijken of boek lezen. Over de toekomst heb ik zo mijn gedachten. Wellicht iets met dieren, werken in een dierentuin, dierenarts of dokter.”

Volgens Martijn moet een sportief iemand streng op zich zelf kunnen zijn. “Hij moet kunnen streven naar een hoger doel. Er alles voor geven! Gedurende mijn hockeyperiode bij Push leerde ik tijdens de Zuid-Nederlandse  kampioenschappen hoe je om moet gaan met spanning, hectiek en druk. Dan kun je ook ervaren hoe mooi het is als iedereen je aanmoedigt als jij er voor gaat! Extra energie krijg ik van mooi weer, dan heb je zin om te fietsen.”

Wat de acties betreft staat er nog iets moois op stapel. “Na de wijnverkoop en de box bij Albert Heijn in Bavel ga ik samen met Jan Haverman en hopelijk meerdere deelnemers fietsen naar Poortugaal, onder de rook van Rotterdam, en terug. Deze actie sluit aan bij een eerder initiatief van Jan zijn broer en neef, die naar Santiago de Compostella en Portugal zijn gelopen. De vader van Jan heeft voor ons een flyer gemaakt. Op 14 of 17 mei gaan we dat doen.”

Eén herinnering wil Martijn ons niet onthouden. “Zelf heb ik veel geleerd tijdens  het trainingskamp met ‘De Jonge Renner’ in Bocholt (Zuid-Limburg).  Tijdens één van de avonden kwam de ploegleider van Lotto-Jumbo een praatje houden. Van zo’n deskundige steek je enorm veel wielerinformatie op. Als ik fiets denk ik niet aan het gestelde doel of mijn pijnlijke benen, maar aan een zin uit een liedje. Dat zeg ik dan keer op keer. Ik geniet van het fietsen, de wind door mijn haren en de vrijheid!”

Hans Goossens

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief