Logo bredavandaag.nl

BredaPhoto: Fotograferen met ouderen

  Blog

BLOG - De Bredase fotografe Ilse Wolf begeleidt voor BredaPhoto een van de participatieprojecten. Samen met ouderen van De Leystroom fotografeert zij hun leven. De foto’s van de ouderen én Ilse worden tijdens het festival geëxposeerd. Voor BredaVandaag blogt ze over het project.


Nog een paar maanden geduld en dan is het weer zover: BredaPhoto. Vijftien september vindt alweer de 7e editie van dit internationale fotofestival plaats. Het thema van dit jaar is YOU! Jarenlang was de verzorgingsstaat er voor iedereen maar tegenwoordig zijn we meer en meer gericht op het individu en lijkt iedereen zijn eigen boontjes te moeten doppen.

Ieder jaar is er een participatieproject in Breda rondom het fotofestival. Dit jaar ben ik benaderd om samen met de ouderen van verpleeghuis de Leystroom en seniorenresidentie Ruitersbos te gaan fotograferen. Het thema? Zelfredzaamheid en mantelzorg. Twee dingen die steeds meer voorkomen.

Begin deze maand was ik voor het eerst te vinden op de gesloten afdeling van de Leystroom. Het is de bedoeling dat de ouderen ook zelf gaan fotograferen; iets wat nog best wel een uitdaging bleek. Ik ontmoette als eerste een bijzonder stel. Ze zijn al zestig jaar bij elkaar en zitten samen in de Leystroom, iets wat maar zelden voorkomt. Ik liet ze elkaar fotograferen. Het knopje vinden was nog niet gemakkelijk en er was enige verwarring over het niet bestaande rolletje in de camera, maar uiteindelijk staan ze allebei op de foto.

Daarna ontmoette ik een mevrouw van negentig. Ze zei vriendelijk gedag en zei dat ik er zo prachtig mooi uit zag. Ik vroeg aan haar of ze mee een sigaretje ging roken. Met grote glimmende ogen vroeg ze: “mag dat?” Waarop ik bevestigend glimlachte. Ze begon er helemaal van te giechelen.

Buiten zat ze met haar ogen dicht glimlachend te genieten van haar sigaret en bleef ze maar vragen of ze er niet voor hoefde te betalen. Het was bijzonder om haar zo blij te kunnen maken met iets kleins. Zelf fotografeerde ze het pakje sigaretten op haar schoot.

Later bezocht ik een dame in haar kamer. Ze was aan het schrijven en vertelde dat ze dat elke dag deed zodat ze nog een beetje kon onthouden wat er allemaal gebeurde. Alleen kon ze niet meer ontdekken van wie ze die tulpen nou had gekregen die op haar tafel stonden.

Ook liet ze haar bezoek opschrijven wat ze samen hadden gedaan. Ik fotografeerde haar terwijl ze aan het schrijven was en zelf fotografeerde ze haar dagboek, iets wat haar nog verrassend goed afging.

Daarna was het tijd om te fietsen met een meneer van eind tachtig. Hij kreeg een mooie hoed op en een stoer vest aan. Op de foto als Al Capone, het kan allemaal. Terwijl hij veilig op de tweepersoons fiets gezet werd ontfutselde hij ondertussen een sigaretje die hij rustig in het zonnetje oprookte. Nog kunnen fietsen op die leeftijd met wat hulp, hoe mooi is dat?

Ik kijk nu al uit naar mijn volgende bezoek en de nieuwe beelden die we kunnen gaan maken!

Ilse Wolf is een vierentwintig jaar oude fotografe uit Breda. Twee jaar geleden studeerde zij af met haar fotoboek “Weather Permitting” op het AKV st Joost. Ze bracht 2 maanden door op een bijna onbewoond eiland. Ze is werkzaam als freelance fotograaf en geeft onder andere workshops beeldcommunicatie bij diverse gemeentes. www.ilsewolf.nl

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief