Afbeelding
Ilse Wolf

De mantelzorger: Voeten masseren, lavendel 'stelen' en een blokje om

Blog

BLOG - De Bredase fotografe Ilse Wolf begeleidt voor BredaPhoto een van de participatieprojecten: het ouderenproject. Samen met ouderen van De Leystroom en het Ruitersbos fotografeert zij hun leven. De foto’s van de ouderen én Ilse worden tijdens het festival geëxposeerd. Voor BredaVandaag blogt ze over het project.

Afgelopen week fotografeerde ik voor het eerst bij Seniorenresidentie het Ruitersbos. We hebben hier gekozen voor het thema ‘mantelzorg’. Op maandag ontmoette ik de eerste ouderen en hun mantelzorgers. Zo bezocht ik een man die altijd op zee heeft gezeten. Zijn schoondochter bezoekt hem regelmatig en masseert dan zijn voeten, iets waar hij duidelijk van geniet. Hij wilde graag op de foto met een schilderij van de zee en een aantal grote boten. Hij liet ook vol trots het koraal en de zeepaardjes zien die hij vol trots vroeger mee heeft genomen na een van zijn reizen.

Haar zoon kwam langs en samen zaten ze op de bank en keken ze oude foto’s terug. Het was ontroerend mooi om te zien

Ook gingen we op bezoek bij een mevrouw die nog ontzettend goed te been was. Haar zoon kwam langs en samen zaten ze op de bank en keken ze oude foto’s terug. Het was ontroerend mooi om te zien hoe ze volledig ontspannen tegen hem aan kroop. Later gingen we nog een blokje om en had zelfs ik moeite om haar bij te houden! Ze liep als een kieviet.

Later fotografeerde ik een mevrouw die samen met haar dochter buiten op een bankje in de zon zat te kletsen. We plukten wat lavendel om aan te ruiken. “Dat mag helemaal niet!” zei ze. Toen we een tijdje later terug naar binnen gingen vroeg ze of we stiekem nog wat wilden plukken, voor binnen, want het rook zo heerlijk! Toen ik vroeg wat haar dochter voornamelijk voor haar deed zei ze: alles! Ze doet boodschappen of ruimt de kasten opnieuw in. Ondertussen babbelen we gezellig.

Er was ook een zoon die samen met zijn vader regelmatig een glaasje wijn drinkt. Ze kletsen dan gezellig over de dagelijkse dingen. Meneer was bang dat hij de camera kapot zou maken als hij een foto van zijn zoon zou maken, maar met een beetje hulp werd het een prachtfoto!

Er werd gekaart met sommige mantelzorgers en gebabbeld. Een oud-fotograaf van in de 80 bezocht zijn iets oudere zus. Samen praatten ze over vroeger. Toen zij hem op de foto ging zetten ging hij nog soepeltjes door zijn knieën voor een mooie pose.

De kleindochter van een van de bewoonsters van het Ruitersbos kwam ook op bezoek. Ze wilde graag dat haar make-up mooi zat voor de foto. Haar kleindochter poederde haar gezicht en deed zorgvuldig lippenstift op bij haar oma. Het was prachtig om te zien hoe de mevrouw haar kleindochter vol liefde en dankbaarheid aankeek.

Het waren twee mooie dagen bij het Ruitersbos, maar ik ben nog niet klaar. Binnenkort ontmoet ik nóg zeven bewoners. Ik kan niet wachten.

Ilse Wolf is een vierentwintig jaar oude fotografe uit Breda. Twee jaar geleden studeerde zij af met haar fotoboek 'Weather Permitting' op het AKV st Joost. Ze bracht 2 maanden door op een bijna onbewoond eiland. Ze is werkzaam als freelance fotograaf en geeft onder andere workshops beeldcommunicatie bij diverse gemeentes.