De Veemarktstraat biedt een uiteenlopend aanbod aan daghoreca en winkels.
De Veemarktstraat biedt een uiteenlopend aanbod aan daghoreca en winkels. Guido van der Kroef/iizzoo

Het straatje dat harten sneller doet kloppen

Blog

BLOG - Je hebt van die Bredase straatjes, die herrijzen in de loop van de tijd als een phoenix uit de as. Schoolvoorbeeld is de Veemarktstraat met Veemarktpleintje. Want die straat heeft een inmiddels bijna aaibaar karakter gekregen.

Pakweg twintig jaar geleden was het nog een straat waar je snel doorheen liep, op weg naar de Grote Markt. Maar kijk eens hoe prachtig de straat er vandaag de dag bij ligt. Zelfs op regenachtige dagen glimmen de klinkertjes je schilderachtig tegemoet.

Kers op de taart is de recente grote verbouwing van de Vlaszakpanden aan het begin van de straat, inmiddels een concentratie van horeca (begane grond) en woningen. Komende vanaf de Vlaszak verleidt de monding van de Veemarktstraat bezoekers nu om de rest van de straat en het Bredase centrum te bezoeken.

De kracht van 10
Het is geen toeval dat de Veemarktstraat een straat met karakter is geworden. Een simpel toetsinstrument om de aantrekkelijkheid van een stadse plek te meten, afkomstig uit een Amerikaanse methode die wordt gebruikt om publieke ruimte te verfraaien, is het idee van ‘de kracht van van 10’. Op een ideale publieke plek zijn minstens 10 interessante en aantrekkelijke dingen te doen.

Haalt het Veemarktstraatje dat al? Of kunnen er toch nog wat punten op de i worden gezet? We doen een voorzetje.

Veilig wandelen? Check!
Interessante historische omgeving? Check!
Plaatsen om te eten en te socializen? Check?
Op een terras mensen kijken? Check?
Zomaar op een bankje zitten en bijvoorbeeld de krant lezen? Check!
Aanwezigheid van leuke winkels en interessante etalages? Check!
Aanwezigheid van bomen of struiken? Check!

De rest mag u zelf (al of niet aan de hand van de foto’s) bedenken. Ga in gedachten ergens tussen begin van de Veemarktstraat en het Veemarktpleintje staan en kijk rond. Wat valt er te beleven en te zien? Wat ontbreekt er nog? Nieuwe ideeën horen we graag.

Guido van der Kroef