Guido van der Kroef/iizzoo

Pardoes in de Veemarkstraat!

  Blog

BLOG - Dit zou zomaar eens van de laatste columns over de publieke ruimte van Breda kunnen worden, aangezien BredaVandaag heeft aangekondigd op 1 juli 2017 te stoppen als er geen wonderen gebeuren. Heel erg jammer. Tot die tijd blijven wij hopen, én kijken we kritisch naar Breda. Zoals het geval gevel Veemarktstraat.


Schoenen
Toch nog even dit:  de Veemarktstraat heeft er niet heel lang geleden een opvallend nieuw winkelfront bijgekregen. Achter een enorme gevel met kozijnkleuren die nog het meest aan bladgoud doen denken, huist een respectabele schoenenwinkel. De gevel ontploft tussen de andere winkelgevels die zich op een meer ingetogen manier aan het straatbeeld hebben aangepast.

Ongetwijfeld vele passanten hebben zich erover verwonderd dat deze gevel door de gemeente en wie mag weten welke commissies, ambtenaren of toetsingsorganen werd goedgekeurd. En dat nog wel in de Veemarktstraat, een van de meest pittoreske winkelstraten van Breda. Komende vanuit het eerste deel van de winkelstraat passeer je het Veemarktpleintje (ja, dat is echt een klein plein, dus dat verkleinwoord mag) waarna je aandacht aan de rechter straatzijde wordt  getrokken door de schoenenwinkelgevel.

Valt de gevel op? Nou en of!
Ligt de kleurstelling in het spectrum van het ongelooflijke? Zeker!
Zijn er met betrekking tot de omgeving afwijkende aspecten aan de gevel te ontdekken? Reken maar!
De angst slaat je om het hart dat een of andere ludieke designer onder invloed van een stekkie thuisgekweekte wiet doorgeslagen is. Het wachten is op een paarse puntmuts op de toren van de Grote Kerk.

Preventietips voor gevorderden
Hoe voorkom je zoiets, verantwoordelijke publieke beslissers? Simpel.
Stel jezelf bij ieder nieuw ingediend voorstel voor gevelvernieuwing de volgende vragen:

Het wachten is op een paarse puntmuts op de toren van de Grote Kerk

Wil ik deze gevel in geen geval in mijn eigen straat hebben?
Zou ik voor geen miljoen achter deze gevel willen wonen als het om mijn eigen huisgevel zou gaan?
Lijkt deze gevel op een huwelijk van een enthousiaste reclame-uiting van de Efteling met het gemiddelde object dat bij kunst en kitsch wordt aangeboden?

Is het antwoord op een of meer van deze vragen ‘inderdaad, klopt helemaal',  complimenteer dan de gevelontwerpers met hun creatieve smaak en stuur ze terug naar start (zonder daar ooit nog van terug te komen).
Zo, nu nog even een mailtje naar Pardoes en Pardientje sturen. Dat ze in Breda in eigen sfeer schoenen kunnen kopen.

Guido van der Kroef