Logo bredavandaag.nl
Antw: Tuig (open brief)
Antw: Tuig (open brief)

Antw: Tuig (open brief)

  Blog

Columnist Steven van den Heuvel schreef de column Tuig over politicus Thierry Aartsen en zijn taalgebruik. De VVD'er antwoordt in een open brief, die we hierbij publiceren.


Beste Steven,

Je hebt gelijk. Ik ben niet altijd politiek correct. Maar dat heeft een reden.

Met carnaval kwam er een man naar mij toe. Hij sprak mij aan naar aanleiding van alle commotie rondom actiegroep de Grauwe Eeuw. Deze man werkte op een school in Breda. Hij bedankte mij omdat ik publiek en in heldere taal mijn afschuw over de werkwijze van de Grauwe Eeuw had uitgesproken. Een jaar eerder had deze onderwijzer zich op Facebook positief uitgelaten over een ludieke carnavalsactie van café Boerke Verschuren. Naar aanleiding van dit bericht werd hij lastiggevallen door de Grauwe Eeuw. Hij werd uitgemaakt voor ‘racistische docent’ en werd online geïntimideerd. Dat kan niet en dat mag niet.

Als liberaal sta ik voor een open samenleving waarin veel – héél veel – kan. Ik koester de vrijheid van meningsuiting. Het staat iedereen vrij van alles te vinden, zeggen en uit te dragen. Je mag zelfs goedbedoelende, hardwerkende docenten online bekritiseren. Maar je mag mensen niet intimideren; zo simpel is het. Dat zijn de regels binnen de open samenleving. En als je als Grauwe Eeuw dan over de schreef gaat, vind je mij op je pad.

Het staat mij namelijk ook vrij om de praktijken van die club met alle stelligheid te veroordelen en het op te nemen voor welwillende Bredanaars. Bredanaars die niets kwaads in de zin hebben. En – ja – daarbij bedien ik me dan soms niet van het meest eloquente vocabulaire. Dat klopt, Steven. Maar dat doe ik omdat ik ontzettend kwaad word als mensen op een intimiderende wijze anderen het zwijgen op willen leggen. Ik vlieg soms met gestrekt been een situatie in wanneer er iets cruciaals op het spel staat. In het geval van de Grauwe Eeuw betreft dat de open samenleving.

Een open samenleving staat álle geluiden toe, maar als je over de schreef gaat, mag je met evenveel vuur een reactie van mij verwachten. Ik kom als Bredenaar, VVD’er en – gewoon als Thierry Aartsen op voor de stille meerderheid die een fijn leven wil leiden in ons mooi Breda. En personen die onschuldige docenten online lastigvallen zijn in mijn ogen maar een ding – excusez le mot –  tuig.

Hartelijke groet,
Thierry Aartsen

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief