Liefhebber

Column

Riemer van der Velde, Foppe de Haan. Maar ook Sulejmani, Tomasson, Alves. Friese koppen en verrassende buitenlanders. Een uit de kluiten gegroeid dorp met een eredivisieploeg die jaarlijkse Europees speelt. Een ploeg die de afgelopen vijf jaar voor de competitie slechts twee keer een puntje gunde aan de Bredase trots.
NAC – Heerenveen (vanavond al om 18.45 uur!).
‘Tijd voor wat extra anti-fries in mijn auto’, grapte een verstokte NAC-fan vorig jaar. Toen werd het 1-5. Voor dit jaar mag hij op zoek naar een nieuwe formule. Of hopen dat de nieuwe speelstijl van NAC effectiever is. Uit bij Roda toonden de geelzwarten aan dominant te kunnen voetballen, uit bij AZ was het vooral erg effectief en thuis tegen Willem II was de eerste helft prima in orde. Na rust stortte het spelletje echter in. Tijd voor een thuisoverwinning op Heerenveen, bijna zeven jaar na de laatste, 2-1, zege in december 2001
Heerenveen. Dan denk je toch ook vooral aan schaatsen. Thialf. Triomfen van Rintje Ritsma. Deze week hakte de 38-jarige ex-wereldkampioen de knoop door. Het zat erop. Ritsma ging door tot het gaatje. Als liefhebber. Maakte hoogtepunten mee, en zag af.
NAC heeft Penders. De lange verdediger speelde vorige week zijn 250e wedstrijd voor NAC. Daarmee toont hij een clubtrouw die dezer dagen ongekend is. Hij verdiende er een plekje in het NAC-museum mee, tussen andere iconen.
Een liefhebber. Klaar voor weer een mooie serie. Te beginnen bij Heerenveen.