Praatverbod over Rookverbod

Column

Het Weer is rechts ingehaald. Dat is opzienbarend nieuws, alleen nog niet opgepikt door de media. "Weer rechts ingehaald", kopt ook niet en leidt ongetwijfeld tot verwarring. We zouden beter moeten weten want het weer is van enorme importantie. Ik durf te stellen dat we zonder Weer nu Duits zouden spreken. De Duitsers zagen immers de invasie niet aankomen omdat het te woelig op de wateren was. "Mit diesem Wetter? Das gibts nicht", zou opperbevelhebber Schicklgruber hebben uitgeroepen.

Maar het Weer is niet meer wat het is geweest. Het is als gespreksonderwerp voorbijgestreefd door Het Roken, of liever het verbod erop. Voor kroegen drommen plots groepen mensen samen die voorheen hoegenaamd niets met elkaar van doen hadden, maar nu ineens een gemeenschappelijkheid hebben gevonden. Daar moet het dan ook de hele tijd over gaan. Een voorbeeld opgenomen afgelopen vrijdagavond voor De Beyerd. "Zo, even eentje opsteken hoor. Mijn man rookt niet maar ik kan niet zonder. Hij staat nu binnen en ik dus buiten. Belachelijk trouwens dat verbod. Ik hoop dat ze het nog omkeren. Je ruikt nu binnen alleen nog van die mensenluchtjes. Rokers zijn trouwens veel leuker dan niet-rokers." En meer van dat niveau.

Vandaar dat ik pleit voor een direct verbod op het praten over het rookverbod. Op straffe van eenzame opsluiting in een parkeergarage vol met draaiende motoren. Ook moet er een minister van Weer komen die een nieuwe publiciteitscampagne opstart om het Weer weer daar te krijgen waar het hoort. (Ik zie Erwin Krol als een serieuze kandidaat). En er moeten bijzonder opsporingsambtenaren worden opgeleid om de roopkverbodpraters te herkennen, aan te geven en uiteindelijk te heropvoeden.
"Mooi weertje vandaag, niet?"