Op naar de honderd

Column

En weer scoorde de dekselse Ghanees. Nu voor Ghana. Mathew Amoah heeft zijn draai helemaal te pakken in Breda. Acht goals scoorde de Ghanees. In elk van de vijf competitiewedstrijden was het raak. Een ongekende productie voor NAC, dat met veertien treffers tevens de productiefste ploeg van de eredivisie is. Samen met Heerenveen, dat wel.
Wat een verschil met vorig seizoen. Met counterkoning Brandts aan het roer scoorden de Bredanaars 48 keer. In 34 wedstrijden, iets meer dan één doelpunt per wedstrijd. Nu is de op een haar na twee keer zoveel. Sterker nog, als Maaskant zijn ploeg zo op schot weet te houden dan haalt NAC de honderd net niet. De teller blijft dan steken op 95 treffers. 95! Dat zijn getallen uit een ver verleden. De laatste keer dat NAC het net zo wist te vinden, was in het seizoen ’99 – 2000. Toen scoorde NAC 84 keer. In de eerste divisie. Het was het jaar dat NAC terugkeerde in de eredivisie. In alle jaren sindsdien scoorde NAC nooit meer dan 58 keer. Zelfs het jaar dat NAC Europees haalde was de productie matig: 42 slechts.
De lijn van dit seizoen doortrekken kan natuurlijk niet. Maar het is wel leuke dagdromerij. Ben benieuwd wat Brandts er vanavond van denkt, als hij uit volle borst wordt toegezongen tijdens zijn officiële afscheid voorafgaand aan de topper NAC – PSV.