De eerste dagen

  Column

Een Bredase delegatie van raadsleden en bestuurders is van zondag 23 tot en met vrijdag 28 november in het Zuid-Afrikaanse Ekurhuleni. De Bredanaars hopen door middel van kennisoverdracht een steentje bij te dragen aan de sociale woningbouw ter plaatse. Voor BredaVandaag.nl houden ze een dagboek bij. Vandaag deel 1, door Pieter van Yperen.


Breda in Ekurhuleni – zondag 23 en maandag 24 november 2008

Van de sneeuw naar de zon: het verschil in weer en temperatuur kon bijna niet groter afgelopen zondag. Na enige vertraging vertrokken we en begonnen aan een vlucht van meer dan 10 uur naar een stad aan het andere einde van de wereld. Dat die wereld toch kleiner is dan je denkt bleek wel weer uit het feit dat naast mij in het vliegtuig een passagier zat die ook werkt aan internationale samenwerking tussen gemeenten en een oude bekende bleek van twee van ons reisgezelschap. Na aankomst zijn we door twee medewerkers van Ekurhuleni naar een african-style guesthouse gebracht; een klein smaakvol ingericht hotel dat de komende week onze uitvalsbasis is.

Vandaag begonnen we aan ons programma, weliswaar met een enige afrikaanse vertraging, maar het resultaat van de vergaderingen was er niet minder om. In verschillende bijenkomsten hebben we gesproken over de stad Ekurhuleni en de uitdagingen van huisvesting in de stad. We woonden een vergadering bij van de Ekurhuleense raadscommissie voor Bouwen en Wonen, waar tevens een presentatie van het project is gegeven. Opvallend tijdens deze vergadering was het respect waarmee de Ekurhuleense raadsleden met elkaar omgaan. Deze eerste ochtend werd bijgewoond door een delegatie van het ministerie van VROM, die samen met haar collega-ministerie in Zuid Afrika werkt aan sociale huisvesting en vanuit die rol geïnteresseerd is in het project tussen Ekurhuleni en Breda. Ook VNG International, de belangrijkste subsidieverlener in ons project, was hierbij aanwezig.

In de namiddag is er ambtelijk een start gemaakt met het jaarplan 2009 en heb ik samen met de Bredase raadsleden de voorbereiding gedaan voor de bijeenkomst met de Ekurhuleense raadsleden later deze week.

Pieter van Yperen

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief