Swaffeljaar

  Column

“Heeft u allemaal uw stemkastjes gereed? Voor wie was 2008 een topjaar,” vraag Linda de Mol aan het publiek in ‘De Koffertjes’.


Nou, denkt viervijfde van de aanwezigen, het had een topjaar kunnen worden als ik nu naast Linda de Mol had kunnen staan.

Mijn laatste kans is nu wel bekeken. Want wat was het voor een jaar! Het jaar van de kredietcrisis, het jaar van de failliete banken, het jaar van de in rook opgaande beleggingen, kortom het jaar van de graaiers. De enige die een topjaar heeft gehad is Wouter Bos, die zich een ware crisismanager toonde. Die als Sinterklaas strooide met onze belastingcenten. Het enige sprankje hoop dat nu nog overblijft is mijn staatslot.

Maar goed, eenvijfde dacht: Ja, dit was een topjaar! Waarom dan? Omdat ze dit jaar het swaffelen hebben ontdekt? Kende u dit woord? Swaffelen is namelijk HET NIEUWE WOORD van 2008. Ik kende het niet.
Daarom vraag ik op kerstavond als we gezellig met de kinderen aan tafel zitten: “Kennen jullie het woord swaffelen?”
Mijn twee opgroeiende zonen kijken me meesmuilend aan. “Ja, natuurlijk, dat is helemaal geen nieuw woord, dat kennen we al jaren. Maar wij kennen het in de betekenis van met je piemel in het gezicht van een meisje zwieberen. Dat jij dat woord niet kent!”
- “Nou nee, ik heb me nog nooit laten beswaffelen.”
“Eh, mam, dat hoeven wij niet te weten hoor.”
- “ Swaffelen jullie dan wel eens?”
“Dûh,Wat denk je zelf?”

Ik neem een stevige slok wijn en mijmer nog wat na. Mooi woord: swaffelen. Dit gaat het in 2009 helemaal maken. We zullen dit woord gaan terugzien in allerlei betekenissen. Ik voel me beswaffeld (ik ben belazerd); Wat zit je nou te swaffelen (uit je nek te kletsen); We gaan vanavond lekker swaffelen (de beest uithangen); Ben je nou helemaal beswaffeld (van de pot gerukt); Swaffelsletje (hoer); Wat een swaffelaar (kansloos iemand).
2008 was een swaffeljaar (een jaar om gauw te vergeten).