Kluscriminatie

  Column

Beste mevrouw/meneer,


als voorzitter van het meldpunt discriminatie zult u wel denken, daar heb je haar weer. Maar helaas is het de harde realiteit dat ik opnieuw in de laptop moet klimmen. Waar gaat het om?

Langs de Backer en Ruebweg wordt al een hele tijd met grote borden aangekondigd dat er op het braak terrein daar een enorme Doe-Het-Zelfwinkel gaat komen. Op een van die borden staat dat we in 2010 spieren gaan voelen die we nog nooit gevoeld hebben.

Willem, mijn man, rijdt daar iedere dag op weg naar zijn werk langs als hij ons Bianca naar school brengt. Want het arme kind is wat bangig en durft niet onder de fietspadtunneltjes langs de Haamse Beemden door, maar daar heb ik nou even niet over. Mijn man leest dus iedere dag dat bord over die spieren, en daar wordt hij niet vrolijk van. Hij is namelijk best een beetje schrielig. Als klap op het vuurpeil komt dan het volgende bord met ‘Hier komt Nederlands grootste.’ Die mensen van Hornbach zitten dus straks te wachten op van die klussers met grote glimmende spierbundels die nergens hun hand voor omdraaien. En dan bedoel ik echt nérgens voor.

En daar zit het probleem. Mijn Willem is een schat van een man, en hij is best handig, maar sinds een tijdje heeft hij een probleempje. Of zeg maar gerust een probleem. En eigenlijk al langer dan een tijdje. Het komt van stress, zegt hij. U weet misschien wel wat ik bedoel, hoop ik. Nou is het zo dat hij iedere keer als hij langs dat bord rijdt er weer aan moet denken dat er op onze slaapkamer wat minder geklust wordt dan zou moeten. En faalangst werkt averechts, dat weet u ook. Bovendien voelt hij zich daardoor helemaal niet welkom meer in de aanstaande superwinkel. En dat geldt vast ook voor zijn lotgenoten met een onvrijwillig klusprobleem. En dat is je reinste discriminatie dus.

Ik hoop dat u er iets aan gaat doen, en dat dat bord snel verdwijnt. Want zo kan het niet langer.

Alvast hartelijk dank,

een nog lang niet uitgekluste inwoonster van Breda

PS ik weet niet of het van belang is, maar verkoopt u ook materialen voor paaldansers?